Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciorbă de fasole cu afumătură, în castron de pâine

Ciorba de fasole cu afumatura, in castron de paine, e o reteta intrata deja in traditie si-n Ardeal, in Tinutul Secuiesc, dar si dincoace de munte in Oltenia. Ca-i moda sau poveste veche, nu stiu bine a va zice, dar...

Ciorbă de fasole cu afumătură, în castron de pâine

23 Noiembrie 2022, 08:38

Nu cred ca stramosii, oameni cu credinta si cu respect pentru paine, ar fi irosit „trupul Domnului” doar ca sa aiba o… vesela mai altcumva.

Castiga insa tot mai mult teren, pe la pensiuni si restaurante cu specific autohton, prezentarea ciorbitei de fasole sau a iahniei cu afumatura in ditamai painea de casa, cu coaja groasa si gust imbietor. Am gasit-o, cu variatii, si-n Ardealul muntos ori deluros, si-n Oltenia de sub munte. Semn ca de proteina – fie ea animala sau vegetala – are nevoie tot omul care munceste la padure sau merge cu vitele la pasune. Ori face alte munci grele, dupa meseria pe care o are si nevoile casei lui. Acu... sa nu ma-ntelegeti gresit, ca prin campie nu au oamenii nevoie de putere, dar parca de proteine si lipide – binomul perfect al acestei retete – e mai mare nevoie in locurile mai racoroase.

Ciorba de fasole, in castron de paine (reteta)

Dar sa ne apucam mai degraba de gatit ciorba de fasole in castron de paine, cu afumatura care-i da parfum si gust desavarsit!

De ce ai nevoie, pentru aceasta reteta?

Fasole boabe, costita afumata, ceapa, ardei, telina, pastarnac, rosii proaspete, bulion, sare, marar, tarhon, o paine rotunda, coapta in casa (cu coaja groasa).

Cum se procedeaza: Se pune fasolea la inmuiat, de cu seara, in apa apa rece. Dimineata, fasolea se scurge, se spala si se pune la oparit. Se schimba apa, se pune din nou la fiert in apa oparita, impreuna cu costita. Cand este pe jumatate fiarta se adauga zarzavatul spalat si tocat. Cand toate ingredientele sunt fierte se adauga rosiile proaspete, bulionul si se mai fierbe timp de 20 de minute. La final se adauga sarea si tarhonul. Painea se taie putin, i se scoate miezul, se toarna ciorba peste care se presara marar tocat fin si se asaza la loc capacul de paine.

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2023, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2023, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 13 Aprilie 2023, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Reteta zilei 11 Aprilie 2023, 22:09

Borș cu fasole albă (rețetă de post)

În Postul Mare al Paștilor, creștinii se învrednicesc să se abțina de la consumarea anumitor alimente, precum carnea, ouăle,...

Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)
Reteta zilei 10 Aprilie 2023, 07:31

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)

A șaptea etapă din Postul Paștilor, Săptămâna Mare, ar putea fi la fel de bine numită și Săptămâna Neagră, pentru că este –...

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)
„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii
Reteta zilei 09 Aprilie 2023, 04:34

„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii

Pentru că sunt Floriile și e dezlegare la pește, nu avem cum trece peste această zi fără o rețetă la temă. Azi, anume pentru...

„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii
Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)
Reteta zilei 07 Aprilie 2023, 04:33

Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)

Retete romanesti de post! Știu bine că asta vreți să aflați de la mine! Și-am brodit rubrica de astăzi tocmai pe acest gând:...

Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)