Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciorbă de fasole în coajă de pâine (rețete românești pe gustul tău)

Să trecem iarăși munții, în Ardeal, în căutare de retete romanesti. Pe gustul vostru, al tuturor! Vă promit azi o rețetă lesne de făcut și de post, și de dulce, după cum e ziua din calendar și vrerea voastră de a ține sărbătorile și restricțiile lui.

04 Ianuarie 2016, 23:45

Strămoșii, oameni cu credință și cu respect pentru pâine, nu ar fi risipit niciodată „trupul Domnului” pentru a confecționa inedita veselă ce e atât de mult pe placul turiștilor de acum. Intrarea pâinii năltuțe și cu coajă groasă în rețetarul pensiunilor și al restaurantelor cu bucătărie tradițională are cel puțin o coadă de influență franțuzească - după unii, austriacă - după alții.

Dar, de unde ar fi, câtă vreme ciorba e neaoșă, pâine - la fel, asocierea dintre ele ne convine. De aceea, fără alte farafastâcuri, eu zic să trecem la rețetă!

Ai trebuință, deci, de: fasole boabe, costiţă afumată (dacă nu-i zi de post, că dacă e și vrei să-l ții va trebui să treci iute peste acest ingredient), ceapă, ardei, ţelină, păstârnac, roşii proaspete, bulion, sare, mărar, tarhon, o pâine rotundă, coaptă în casă (cu coajă groasă).

Cum se procedează: Se pune fasolea la înmuiat, de cu seară, în apă apă rece. Dimineața, fasolea se scurge, se spală şi se pune la opărit. Se schimbă apa, se pune din nou la fiert în apă opărită, împreună cu costiţa. Când este pe jumătate fiartă se adaugă zarzavatul spălat şi tocat. Când toate ingredientele sunt fierte se adaugă roşiile proaspete, bulionul şi se mai fierbe timp de 20 de minute. La final se adaugă sarea şi tarhonul. Pâinea se taie puţin, i se scoate miezul, se toarnă ciorba peste care se presară mărar tocat fin și se așază la loc capacul de pâine.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion