Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciorba de pasăre cu ouă fierte, pentru masa de Sfinții Împărați

Unele credinţe populare stabilesc începutul verii chiar de ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena (21 mai). Tot această zi trebuie privită ca dată-limită la care se mai pot semăna terenurile cu porumb, ovăz şi mei.

21 Mai 2018, 05:29

Recoltele de peste vară fiind foarte importante, gospodarii se feresc să mai lucreze de Constantin şi Elena, ca să nu li se prăpădească câmpurile în incendii, inundaţii sau ciugulite de păsările cerului. Acestea din urmă devin foarte active, căci de acum încep a învăţa puii să zboare.

O poveste populară spune că soarele a apărut dintr-un ou. Cu foarte multă vreme în urmă, un om avea un ou pe care-l ţinea mereu încuiat într-o ladă. Într-una din zile, pe când era plecat cu treburi, vecinul a intrat în casă şi a scos oul. De atunci se spune că acesta s-a transformat în soarele ce arde pe cer vara şi coace recoltele.

Tradiţia populară mai spune că este mare păcat să furi ouă, iar cei care trec peste această interdicţie vor avea parte de şapte ani de sărăcie, necazuri şi boli, iar norocul lor se va micşora din ce în ce mai mult, până va deveni cât un... ou. Este bine să mănânci un ou înainte de intrarea în post ca să ţi se pară mai uşor de respectat înfrânările alimentare.

Tot un ou se pune şi în faţa boilor care pleacă la primul arat, ca să nu li se pară munca prea istovitoare.

Primul ou pe care-l face vreo găină neagră trebuie mâncat pe dată, căci se crede că astfel sunt alungate toate farmecele. Ca să fie păstrate pentru mai mult timp, ouăle se acoperă cu făină sau cenuşă. Uneori gospodinele găsesc într-un ou două gălbenuşuri şi tare mult se bucură, căci este semn de belşug şi spor.

Ciorba de pasăre cu ouă fierte, pentru masa de Sfinții Împărați - rețeta

Ca sa rămânem în poveste, azi vom gati o ciorba de pasare de curte, cu ouă fierte.

Ai trebuinta de: o pasăre de un kilogram, 200 g morcovi, 2.500 ml apă, 150 g ţelină, 150 g păstârnac, 500 g roşii, 100 g ardei gras, 250 g ceapă, 50 g pastă de tomate, borş, o mână de orez (facultativ), ulei, tarhon, sare, piper și câte un ou pentru fiecare mesean.

Într-o tigaie cu ulei încins se înăbuşă legumele date pe răzătoare (morcovi, ţelină, păstârnac) sau tocate (ardeiul gras). Ceapa se pune la fiert în oala cu apă clocotită, împreună cu puiul porţionat şi legumele călite. Se ia spuma, iar când carnea este fiartă, se scoate şi se dezosează.

În oală se pun orezul fiert separat, carnea de pui, roşiile tocate foarte mărunt (se poate folosi suc de roşii), pasta de tomate, sare şi piper.

Se toarnă borşul fiert separat şi se mai lasă să fiarbă.

Se fierbe aparte apa cu sare și otet, se iau ouale, se sparg și se pun unul câte unul în apa care fierbe, la foc potrivit, cu grija sa nu se sparga galbenusul și sa nu se risipeasca albusul. Facem, cu alte cuvinte, ochiuri romanesti. Înainte de a da vasul cu ciorba de pe foc, se adauga și aceste ouă fierte.

Se serveşte cu tarhon din belşug, proaspăt tăiat, având grija de a pune în fiecare castron și câte un ou fiert.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion