Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciorbă dunăreană de pește

Ciorba este nelipsită de pe masa românului, la fel ca mămăliga, cârnaţii sau şunca. Ne-am obişnuit să le considerăm “de-ale casei”, invenţii româneşti care sfidează timpul. Ei bine, unele dintre aceste preparate au ajuns pe plaiurile mioritice în urma capriciilor istoriei.

22 Noiembrie 2022, 20:38

Imperiul Otoman, temuta stăpânire de acum câteva secole, a influenţat puternic civilizaţia şi cultura popoarelor care i-au fost supuse. Gastronomia nu a făcut excepţie.

Turcii au pregătit, deci, pentru prima dată ceea ce noi numim acum ciorbă sau pe limba turcă: “çorba” (transliterat “chorba”).

Pentru o zi ca aceasta, cu dezlegare la vietăți marine, avem și noi o rețetă gustoasă-gustoasă, care să le împace pe toate: și pofta de zeamă fierbinte, și cheful de-o coadă de pește!

Ai trebuință de: 200 g morcovi, două cepe roşii, doi dovlecei, 700 g peşte mic, un ardei gras, două linguri cu ulei de floarea-soarelui, o legătură de pătrunjel, un ardei iute, 300 ml borş, două roşii, sare, piper, mălai, pâine, usturoi. Cepele se curăţă de foi, se spală şi se taie rondele. Dovleceii se spală, se taie rondele, se presară cu sare, se amestecă şi se pun într-o strecurătoare.
Într-o crăticioară se încinge uleiul de floarea-soarelui, se pune ceapa, se căleşte cinci minute, apoi se adaugă morcovii. Se călesc zece minute, apoi se toarnă într-o oală în care fierb doi litri de apă. Se condimentează şi se lasă la fiert 15 minute. Se adaugă dovleceii, ardeiul gras tăiat julien sau cuburi, se fierbe încă zece minute, apoi se adaugă peştele curăţat şi spălat. Se toarnă borşul, se presară câteva cozi de pătrunjel, roşiile date prin răzătoare şi se fierbe totul la foc mediu zece minute. Se verifică de gust, se adaugă ardeiul iute, pătrunjel tocat şi se ia de pe foc. Se serveşte fierbinte, cu mămăligă sau crutoane de pâine aromate cu usturoi.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 28 Aprilie 2024, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Reteta zilei 26 Aprilie 2024, 18:51

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește

Duminica Floriilor este ultima dintre (puținele) „dezlegări la pește” pe care creștinul practicant le are în acest post al...

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare
Reteta zilei 01 Martie 2024, 11:26

Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare

Ați dori să mâncați anghinare? Iată ce trebuie să știți despre gătitul și prepararea acestei legume cu puține calorii, bogată...

Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare
3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)
Reteta zilei 27 Ianuarie 2024, 06:48

3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)

Inca din primele carti de bucate care apar in Romania secolului al XIX-lea, gasim retete care folosesc drept ingredient...

3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)
Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat