Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciorbă dunăreană de pește

Ciorba este nelipsită de pe masa românului, la fel ca mămăliga, cârnaţii sau şunca. Ne-am obişnuit să le considerăm “de-ale casei”, invenţii româneşti care sfidează timpul. Ei bine, unele dintre aceste preparate au ajuns pe plaiurile mioritice în urma capriciilor istoriei.

22 Noiembrie 2022, 20:38

Imperiul Otoman, temuta stăpânire de acum câteva secole, a influenţat puternic civilizaţia şi cultura popoarelor care i-au fost supuse. Gastronomia nu a făcut excepţie.

Turcii au pregătit, deci, pentru prima dată ceea ce noi numim acum ciorbă sau pe limba turcă: “çorba” (transliterat “chorba”).

Pentru o zi ca aceasta, cu dezlegare la vietăți marine, avem și noi o rețetă gustoasă-gustoasă, care să le împace pe toate: și pofta de zeamă fierbinte, și cheful de-o coadă de pește!

Ai trebuință de: 200 g morcovi, două cepe roşii, doi dovlecei, 700 g peşte mic, un ardei gras, două linguri cu ulei de floarea-soarelui, o legătură de pătrunjel, un ardei iute, 300 ml borş, două roşii, sare, piper, mălai, pâine, usturoi. Cepele se curăţă de foi, se spală şi se taie rondele. Dovleceii se spală, se taie rondele, se presară cu sare, se amestecă şi se pun într-o strecurătoare.
Într-o crăticioară se încinge uleiul de floarea-soarelui, se pune ceapa, se căleşte cinci minute, apoi se adaugă morcovii. Se călesc zece minute, apoi se toarnă într-o oală în care fierb doi litri de apă. Se condimentează şi se lasă la fiert 15 minute. Se adaugă dovleceii, ardeiul gras tăiat julien sau cuburi, se fierbe încă zece minute, apoi se adaugă peştele curăţat şi spălat. Se toarnă borşul, se presară câteva cozi de pătrunjel, roşiile date prin răzătoare şi se fierbe totul la foc mediu zece minute. Se verifică de gust, se adaugă ardeiul iute, pătrunjel tocat şi se ia de pe foc. Se serveşte fierbinte, cu mămăligă sau crutoane de pâine aromate cu usturoi.

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Reteta zilei 20 Iunie 2023, 22:46

Tartă cu mere, lămâie și mereng

Dacă aveți în curte un măr dulce, din cele care au fructul zemos pe la Sân Petru, atunci e timpul să vă gândiți să pregătiți...

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Reteta zilei 19 Iunie 2023, 22:50

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu

Maria general Dobrescu a fost inspector general, la Ministerul Instrucțiunii Publice din România interbelică, pentru tot ceea...

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Reteta zilei 17 Iunie 2023, 23:31

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei

Am încheiat o zi lungă şi toridă chiar în centrul Capitalei. Adică la kilometrul 0 (ori undeva foarte pe-aproape), şi aveam...

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Reteta zilei 04 Iunie 2023, 00:55

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor

Sarmale de Rusalii - o rețetă de ținut minte! În Duminica Rusaliilor, creştinii se ospătau cu bucate alese, mergând într-un...

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Reteta zilei 25 Mai 2023, 00:44

Tarta de pește pentru ziua de Ispas

La 25 mai anul acesta, creştinii sărbătoresc Înălţarea Domnului, ultimul eveniment important în ciclul de ritualuri pascale....

Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Păstrăvi pe pat de roșii
Reteta zilei 07 Mai 2023, 21:20

Păstrăvi pe pat de roșii

Ce loc să fie mai prielnic unei discuții prietenești decăt bucatăria!? Câtă vreme se face cafeaua, poți să vorbești despre...

Păstrăvi pe pat de roșii
Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Reteta zilei 28 Aprilie 2023, 00:50

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”

Rețeta de pește care urmează poate fi gătită în oricare zi a anului. Dar acum, parcă, se potrivește mai bine ca oricând!...

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România