Ascultă Radio Antena Satelor Live

Coaste de porc caramelizate (rețetă din Banat)

Caut un cuvant, unul singur, care sa inchida in el specificul bucatariei din Banat. Opulenta - as fi tentata sa zic. Dar daca as cauta doua cuvinte? Dulce si picant.

02 Iulie 2015, 21:50

Nu mi s-a intamplat sa fiu prin partea aceea de tara decat vreo cateva zile. Si acelea "pe fuga". Destul timp insa cat sa descopar niste retete splendide, care-mi "vorbeau" despre Banat ca despre un tinut al belsugului.

Pomenesc acum si aici o reteta dintre cele pe care mie banatenii mi le-au daruit. Desprind, dar, o fila din caietul de retete. Coaste de porc caramelizate. 700 de grame de coaste de porc, o lingurita cu ulei, 12 lingurite cu zahar brun, trei lingurite cu sare, doua lingurite cu boia iute, doua lingurite cu amestec de condimente (piper, enibahar, cimbru), 250 ml de vin alb, sec, o lingurita cu otet, o lingura cu miere. Se macina toate condimentele, se amesteca apoi cu boiaua de ardei, cu zaharul si cu sarea, dupa care coastele de porc se ung cu ulei si se freaca bine cu amestecul obtinut.

Pe o folie de aluminiu mai groasa (ori in doua foi) se asaza coastele - avand grija sa fie cu partea cu carne in sus - se invelesc si se lasa la frigider cat timp se prepara sosul. Separat se amesteca intr-un vas vinul, otetul si mierea si se pun la fiert cateva minute. Se scot coastele din frigider, se desface folia la un capat, se toarna sosul si se strange bine la loc. Se pun coastele intr-o tava si se dau la cuptor timp de doua ore si jumatate, la foc potrivit. Apoi se scoate tava din cuptor, se scurge sosul intr-o craticioara si se pune din nou pe aragaz, la foc mic, pana se ingroasa.

Daca veti fi crezand cumva ca asta e totul, va inselati. Cu sosul acesta se ung coastele de porc, care se pun apoi pe gratar, pentru 5-10 minute, pana fac o crusta caramelizata. Abia acum pot fi servite, cu sosul ramas si cu un pahar de vin intepator.

Un text de Simona Lazăr

Sursa foto: pixabay.com

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă