Ascultă Radio Antena Satelor Live

Coaste de porc caramelizate (rețetă din Banat)

Caut un cuvant, unul singur, care sa inchida in el specificul bucatariei din Banat. Opulenta - as fi tentata sa zic. Dar daca as cauta doua cuvinte? Dulce si picant.

02 Iulie 2015, 21:50

Nu mi s-a intamplat sa fiu prin partea aceea de tara decat vreo cateva zile. Si acelea "pe fuga". Destul timp insa cat sa descopar niste retete splendide, care-mi "vorbeau" despre Banat ca despre un tinut al belsugului.

Pomenesc acum si aici o reteta dintre cele pe care mie banatenii mi le-au daruit. Desprind, dar, o fila din caietul de retete. Coaste de porc caramelizate. 700 de grame de coaste de porc, o lingurita cu ulei, 12 lingurite cu zahar brun, trei lingurite cu sare, doua lingurite cu boia iute, doua lingurite cu amestec de condimente (piper, enibahar, cimbru), 250 ml de vin alb, sec, o lingurita cu otet, o lingura cu miere. Se macina toate condimentele, se amesteca apoi cu boiaua de ardei, cu zaharul si cu sarea, dupa care coastele de porc se ung cu ulei si se freaca bine cu amestecul obtinut.

Pe o folie de aluminiu mai groasa (ori in doua foi) se asaza coastele - avand grija sa fie cu partea cu carne in sus - se invelesc si se lasa la frigider cat timp se prepara sosul. Separat se amesteca intr-un vas vinul, otetul si mierea si se pun la fiert cateva minute. Se scot coastele din frigider, se desface folia la un capat, se toarna sosul si se strange bine la loc. Se pun coastele intr-o tava si se dau la cuptor timp de doua ore si jumatate, la foc potrivit. Apoi se scoate tava din cuptor, se scurge sosul intr-o craticioara si se pune din nou pe aragaz, la foc mic, pana se ingroasa.

Daca veti fi crezand cumva ca asta e totul, va inselati. Cu sosul acesta se ung coastele de porc, care se pun apoi pe gratar, pentru 5-10 minute, pana fac o crusta caramelizata. Abia acum pot fi servite, cu sosul ramas si cu un pahar de vin intepator.

Un text de Simona Lazăr

Sursa foto: pixabay.com

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști