Ascultă Radio Antena Satelor Live

„Cotlete” din zarzavat (rețetă interbelică)

Rascolind prin rafturile de carte veche culinara, am dat peste volumasul unei jurnaliste “de gastro” din anii interbelici. Maria Parvulescu, directoarea revistei “Femeia satelor”.

19 Decembrie 2016, 12:17

Aceasta aparea la Timisoara in anii ’30, publica o carticica - 77 pagini, in care-au incaput fix 100 de reţete – intitulata “Mancaruri de post” (scoasa la Tipografia Decebal din Deva) si care avea in cuprinsul sau 5 capitole: Ciorbe, Mancaruri, Fripturi, Salate si Dulciuri.

Din prefaţa, extrag cateva ganduri ale autoarei despre post: “Isus Hristos fiul lui Dumnezeu o prescris postul – asadar; ca sa ne putem spovedi, - adica pentru a ne putea usura pacatele pe care le facem zilnic, fie de voie, fie fara de voie – si apoi sa ne impartasim, trebuie sa avem si corpul usurat: aceasta se obţine numai prin post. Unii spun ca postul este greu, alţii ca postul este prea scump; adevarul insa nu este de partea niciunora. Greu ar fi postul daca timp de 6 saptamani omul n-ar manca altceva decat ciorba de fasole si salata de cartofi, asa cum de altfel fac mulţi sateni; iar scump este numai daca se pregateste caracatiţa, tohn si se mananca numai halva, asa cum fac orasenii”. Cele 100 de reţete – multe dintre ele publicate de autoare, de-a lungul anilor, in paginile revistei pe care o conducea – sunt de toate soiurile, nu neaparat romanesti, nu neaparat simple.

Capitolul “Fripturi” m-a intrigat, la inceput, dar iute m-am lamurit ca in cele 9 reţete nu se foloseau decat legume: cartofii ori ţelina pane, chiftelele de cartofi, praz sau spanac mi-au parut relativ simple. Iata o reţeta pe care v-o redau integral: “Cotlete din diferite zarzavaturi. Fierbem diferite zarzavaturi, le scurgem si le lasam sa se raceasca. Separat fierbem cartofi. Cartofii ii strivim, iar zarzavatul il trecem prin masina de tocat carne. incingem untdelemnul, ii adaugamn ceapa si cand aceasta s-a rumenit, punem peste ea zarzavatul, pe cre-l ţinem pana ce nu va mai avea apa deloc. Luam de la foc si punem sare, patrunjel verde si cartofi si lasam apoi sa se raceasca. Pana atunci inmuiem franzela in apa calduţa, o stoarcem, o dam prin sita si o amestecam cu zarzavatul. Formam cotletele, le tavalim in pesmet si le prajim in untdelemn incins. Servim cu salata”.

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă