Ascultă Radio Antena Satelor Live

Dresala cu cartofi (o rețetă roznoveană)

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat cândva între propietățile neamului Rosetteștilor.

Dresala cu cartofi (o rețetă roznoveană)

30 Decembrie 2022, 19:24

Femeile de pe lângă biserica pe care cândva o ctitoriseră acești boieri pregăteau, sub oblăduirea și cu binecuvântarea părintelui Vasile Țoc, parohul, bucate pentru cei mai săraci din parohie. Așa am aflat de dresala de cartofi, cea înrudită, parese, cu sârbușca, pe care o găsești în Podișul Moldovei.

Iată rețeta:

Se curata un kilogram de cartofi, se spala, se taie in patru si se pun la fiert impreuna cu una-doua cepe (taiate marunt) si cate o radacina de patrunjel, morcov si pastarnac, taiate in sferturi, pe lung. Borsul (cantitatea se stabileste dupa gust, in functie de cat de acru este borsul crud si de cat de acra vrem sa iasa ciorba) se fierbe separat si se adauga peste cartofii fierti. Intr-un castron, se bat doua oua cu 100 g smantana si o jumatate de cana de lapte. Dupa ce s-au amestecat bine, se ia cate putin din zeama fierbinte din oala si se continua baterea. Dupa ce s-a umplut castronul, se toarna putin cate putin in oala, amestecand cu o lingura mare. Se mai lasa pe foc foarte putin, ca sa nu se branzeasca smantana.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion