Ascultă Radio Antena Satelor Live

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei

Am încheiat o zi lungă şi toridă chiar în centrul Capitalei. Adică la kilometrul 0 (ori undeva foarte pe-aproape), şi aveam două opţiuni: taxiul sau un drum lung, pe jos, prin noapte... 

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Foto: pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 17 Iunie 2023, 23:31

Adulmecând parfumul teilor, am ales drumul pe străzile cu case vechi ce-şi etalau stucaturile în lumina felinarelor. Încins peste zi, sufocat, prăfuit (în câteva zile, numai, avea să fie îmbrăţişat de furtună), oraşul respira în sfârşit şi toate aromele pluteau în aer. De iasomie, de „mâna-Maicii-Domnului”, de roze. Şi de tei. Primii tei înfloriţi, parcă mai devreme ca-n alţi ani, nemairăbdând sunetul clopoţelului de închidere a şcolilor, ca să dea în spuză de floare.
Străzi vechi şi tei înfloriţi, la ceas târziu, într-o noapte de mai...
Aş răscoli probabil prin poeme, căutând un vers potrivit, de nu mi-aş aminti că de fapt altceva am să vă scriu. O reţetă. O reţetă de suflet. Vă asigur însă că locul teilor înfloriţi este şi aici, în preajma bucatelor. Reţeta pe care am să v-o propun are chiar de două ori legătură cu teii. O dată pentru că se folosesc la prepararea ei flori de tei şi miere din floare de tei. A doua oară pentru că prima data am gustat din felul acesta de mâncare demult, la un picnic, la Poiana Pinului, în pădurea de tei de pe lângă Tabăra de Sculpturaă de la Măgura Buzăului.
N-o să vă scriu azi despre oamenii şi locul acela - deli toţi îmi sunt aproape de suflet şi amintirea lor mi-e dragă - , ci o să mă grăbesc să vă dezvălui tainele acestui fel de mâncare pe care l-aş boteza (poetic, precum un „chef” de restaurant chinezesc): „Frigărui de porc cu aromă de floare de tei”.
Să vedem mai întâi de ce ingrediente este nevoie: un kg de coaste de porc, un ardei galben sau portocaliu, un dovlecel, o ţelină, un căţel de usturoi, o mână de flori de tei (proaspete), trei linguri cu miere de tei, patru linguri cu vin alb sec, patru linguri cu sos de soia, doua linguri cu ulei, sare, piper.
Coastele de porc se dezosează şi se taie în felii lungi. Se pun la marinat într-un vas cu miere, vin şi sos de soia, în care s-au adăugat flori de tei, felii de ţelină, usturoi tocat, sare şi piper. Se lasă la marinat cel puţin 12 ore. Se taie ardeiul fâşii şi dovlecelul în felii subţiri, pe lungime, de aceeaşi dimensiune cu feliile de carne de porc. Se aprinde grătarul sau se încălzeşte cuptorul. Se pregătesc frigăruile, ungându-le mai întâi cu ulei, apoi alternând feliile de legume cu cele de carne. Se pun pe grătar, stropindu-se din când în când cu zeama din marinată. Restul de zeamă se pune într-o crăticioară la foc mic (dacă a rămas prea puţin se mai adaugă câte un pic din fiecare ingredient) şi se lasă să fiarbă până când se face un sos legat, dulce-usturoiat şi cu parfum inconfundabil de tei.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 28 Aprilie 2024, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Reteta zilei 26 Aprilie 2024, 18:51

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește

Duminica Floriilor este ultima dintre (puținele) „dezlegări la pește” pe care creștinul practicant le are în acest post al...

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare
Reteta zilei 01 Martie 2024, 11:26

Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare

Ați dori să mâncați anghinare? Iată ce trebuie să știți despre gătitul și prepararea acestei legume cu puține calorii, bogată...

Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare
3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)
Reteta zilei 27 Ianuarie 2024, 06:48

3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)

Inca din primele carti de bucate care apar in Romania secolului al XIX-lea, gasim retete care folosesc drept ingredient...

3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)
Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat