Ascultă Radio Antena Satelor Live

Frigăruile lui Aghiuță (rețeta lui Bacalbașa)

Pentru Bacalbașa putem spune că înaintea "dictaturii gastronomice" (nume pe care îl va purta cartea sa de bucate, publicată în 1934-1935, la amurgul vieții) a fost "dictatura Bucureștiului", de sub care nu a putut să iasă.

09 Octombrie 2018, 01:35

Daca o carte gastronomica scrie abia catre sfarsitul vietii, pasiunea pentru mancare si pentru tovarasii pantraguelice avea sa o clameze toata viata, iar in 1908, ca deputat, atragea atentia asupra a ceea ce istoria avea sa pastreze sub numele de "Chestia carciumarilor" (mai ales ca "chestia" avea sa dureze vreo cativa ani, pana si-a gasit, in sfarsit, o rezolvare acceptabila).

In ce priveste "Dictatura gastronomica", soarta a vrut sa-mi intre in biblioteca destul de consistentul sau tom de retete (1501) si sa ma dedic reeditarii lui, intr-o editie adnotata, care a iesit de sub tipar in 2009, la trei sferturi de secol de la editia dintai. Prilej sa exclam: "Intortocheate sunt caile Domnului!", rememorand o discutie de acum cativa ani cu profesorul nonagenar Constantin Bacalbasa, din Galati: "Neamul Bacalbasa a venit din Pind, prin secolul al XIX-lea, si s-a stabilit la Galati, sa faca negutatorie. Intr-o zi, unuia dintre ei i s-a scufundat un vapor cu porci si a dat faliment. Si-atunci s-a mutat cu familia la Braila. Ei sunt ramura «literatilor». Ceilalti au plecat in Basarabia si s-au intors abia in timpul razboiului. Ei sunt «negustorii»." Si iata cum un "nacaz" cu cateva sute de porci inecati, te poate "extrage" din lumea argitilor zornaitori deschizandu-ti "baierele pungii" pline cu cuvinte mestesugite.

Că tot veni vorba de porc, iată și rețeta „frigăruilor lui Aghiuță” (din carne de porc, nu de drac!), așa cum o nota Constantin Bacalbașa în „Dictatura gastronimică”:

"Tai carnea de porc în bucati egale, apoi înfigi aceste bucatele în frigarui mici, alternând fiecare bucata de carne cu o felie de costita afumata. Ungi carnea cu mustar, o tavalesti în pesmet pisat, o stropesti cu unt proaspat topit si o pui la foc. Se servesc cu o leguma oarecare"

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion