Ascultă Radio Antena Satelor Live

Hribi uscați cu usturoi (rețeta Mariei Cristea Șoimu)

Între autorii de cărți de bucate din zilele noastre, Maria Cristea Șoimu se remarcă prin tenacitatea cu care caută, încă, în cuhniile țărănești, rețetele vechi ale neamului. Așa am întâlnit-o cu mai mult de un deceniu în urmă, așa o regăsesc la toate revederile noastre de peste an, de fiecare dată îmbiindu-mă cu o nouă rețetă… veche, potrivită zilei în care ne aflăm.

22 Noiembrie 2022, 20:38

Fiindcă azi e miercuri și anotimpul nu s-a copt încă pentru hribi – vor veni ei, n-aveți grijă, împânzind pădurile -, o rețetă de post, cu hribi uscați, se cuvine a pune în tingire… Bucurați-vă de ei și sub această formă, inspirând adânc aerul de pădure de toamnă, pe care-l împrăștie în odaie, în momentul în care începeți a rehidrata feliile lor uscățive. Hmmm! Parcă nu mai seamă cu... burtoșii de altădată. Dar să lăsăm reveriile și să trecem la treabă, că între anotimpul de-acum și cel al hribilor se află toate lungile zile de vară. Pentru rețeta de hribi uscați cu usturoi ai trebuință de: o farfurie cu hribi uscaţi, 5 căţei de usturoi, 5 linguri făină, un pahar cu ulei, o cană cu sifon, sare

Cum se prepară?
Se spală hribii, se dau în clocot, apoi se lasă în apă rece jumătate de oră ca să se hidrateze şi să ajungă la forma iniţială. Din 4 linguri cu făină, o cană cu sifon, sare şi usturoi pisat se face un aluat ca de clătite. Se scot hribii din apă, se sărează, se storc, se trec prin făină, apoi prin aluat şi se prăjesc în ulei fierbinte. Se întorc des pentru a se rumeni pe toate părţile, se scot pe şerveţele de hârtie pentru un sfert de oră, se trec pe un platou mare şi se servesc cu cartofi prăjiţi sau copţi în cuptor şi salată de varză acră.

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Reteta zilei 20 Iunie 2023, 22:46

Tartă cu mere, lămâie și mereng

Dacă aveți în curte un măr dulce, din cele care au fructul zemos pe la Sân Petru, atunci e timpul să vă gândiți să pregătiți...

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Reteta zilei 19 Iunie 2023, 22:50

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu

Maria general Dobrescu a fost inspector general, la Ministerul Instrucțiunii Publice din România interbelică, pentru tot ceea...

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Reteta zilei 17 Iunie 2023, 23:31

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei

Am încheiat o zi lungă şi toridă chiar în centrul Capitalei. Adică la kilometrul 0 (ori undeva foarte pe-aproape), şi aveam...

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Reteta zilei 04 Iunie 2023, 00:55

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor

Sarmale de Rusalii - o rețetă de ținut minte! În Duminica Rusaliilor, creştinii se ospătau cu bucate alese, mergând într-un...

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Reteta zilei 25 Mai 2023, 00:44

Tarta de pește pentru ziua de Ispas

La 25 mai anul acesta, creştinii sărbătoresc Înălţarea Domnului, ultimul eveniment important în ciclul de ritualuri pascale....

Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Păstrăvi pe pat de roșii
Reteta zilei 07 Mai 2023, 21:20

Păstrăvi pe pat de roșii

Ce loc să fie mai prielnic unei discuții prietenești decăt bucatăria!? Câtă vreme se face cafeaua, poți să vorbești despre...

Păstrăvi pe pat de roșii
Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Reteta zilei 28 Aprilie 2023, 00:50

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”

Rețeta de pește care urmează poate fi gătită în oricare zi a anului. Dar acum, parcă, se potrivește mai bine ca oricând!...

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România