Ascultă Radio Antena Satelor Live

Iepure cu sos de smântână (o rețetă bucovineană)

Iepure cu sos de smântână - o rețetă cu poveste, ba chiar de... poezie (dac-așa îmi place mie). În Bucovina, smântâna - bat-o vina! - e cea dintâi în toate. Și-n bucate!

22 Noiembrie 2022, 16:38

Sau, mă rog, în bucate vine mai la urmă, când toate-s așezate, să-i dea catifelare, aromă, gust, savoare, parfum de sărbătoare. În sosul de smântână îmbăiat. în Bucovina, eu un iepure-am aflat.

Pentru acest preparat vom folosi spinarea și picioarele - cele de dinapoi - ale unui iepure frăgezit și bine marinat. Se împănează carnea cu bucăți de slană afumată. Se-așează într-o tavă cu grăsime și cu puțină apă. Și apoi se dă la cuptor, să se frigă încetișor.

Vom unge din când în când carnea cu sosul ce se formează în tavă. Când carnea este gata și-o vezi că-i rumenită se scurge sosul într-o cratiță. Se-adaugă o ceașcă de smântână, amestecată doar c-o linguriță de făină. Și se mai fierbe câteva minute.

Se taie carnea friptă în felii și se adaugă în sos. Și-apoi, pe foc, vreo câteva minute....

Aceasta e rețeta dintr-un cap în altul. Doar voie bună să aveți și-un... păhărel de vin!

Iar dac-ati vrut sa auzit mai mult, ma iarta... dar foame azi mi s-a făcut, si-o sa infulec de-o sa para ca la gura mea toți turcii azi se cearta!

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume