Ascultă Radio Antena Satelor Live

Inimi de turta dulce, ca în târg la Domnești

Inimi de turta dulce, pictate cu trandafiri, cu spirale si stele... Baieti si fete, trupuri taiate din aluat, asemanatoare decupajelor de hartie, cu bratele intinse in laturi, inchipuind, de le apropii, un dant... Caluti de paine dulce, mirosind a scortisoara, rom si vanilie, pe care sa urci in gand si sa zbori spre cel drag...

22 Noiembrie 2022, 20:38

Vartej de iarmaroc, gust de iubire, dulce-migdalat, ca miezul de caisa pus deoparte, pentru parfumat copturile copilariei...
Daca treci la vremea asta prin Domnesti, pe Raul Doamnei, in Arges, vei gasi vanzatorii de turta dulce imbiindu-te... Reteta e secretul lor! Dar am găsit un meșter deschis să-mi dea rețeta, ca să v-o dărui la rândul meu, în ziua de iunie întâi!

O cana si jumatate cu faina, o cana cu zahar, cinci oua, o cescuta cu miere si una cu ulei, o lingurita cu bicarbonat si cateva picaturi de otet, o lingurita cu scortisoara macinata, doua linguri cu nuci pisate, un varf de cutit de cuisoare pisate, coaja rasa de la o lamaie, esenta de vanilie.

Mai intai se topesc trei linguri cu zahar, se sting cu putina apa rece si se trage vasul deoparte pentru cateva minute. Galbenusurile se freaca pana se albesc cu restul de zahar, apoi se adauga siropul din zahar ars. Se adauga putin cate putin faina si se incorporeaza bine. Mierea se pune intr-un vas, pe foc si se incalzeste putin, apoi se trage de pe foc. Bicarbonatul se stinge cu cateva picaturi de otet si se adauga peste miere (Atentie! Aceasta operatiune face mierea sa se umfle, deci folositi un vas mai mare!). Dupa 10-15 minute se adauga in aluat mierea («dospita») si uleiul, omogenizand compozitia. Apoi se toarna rand pe rand aromele: scortisoara, cuisoarele, coaja de lamaie, vanilia si nucile pisate. Se bat bine cele cinci albusuri ramase si se incorporeaza si ele, usor, in aluat.

Tavile largi de cuptor se tapeteaza cu hartie care se unge cu ulei si se pune din loc in loc aluat de turta dulce. Daca aveti forme (inimi, stele, semiluna, flori etc.), atunci asezati formele in tava, peste hartia de copt (ungeti-le cu ulei) si turnati aluatul numai in interiorul formelor. Se pun in cuptorul incalzit dinainte, timp de 45-50 de minute. Se scot din cuptor, se lasa sa se racoreasca si se desprind de pe hartie. Pentru decorat se poate folosi o emulsie din galbenus de ou, sare de lamaie si coloranti alimentari sau naturali (zeama de sfecla rosie pentru rosu, de ex.).

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume