Ascultă Radio Antena Satelor Live

Inimi de turta dulce, ca în târg la Domnești

Inimi de turta dulce, pictate cu trandafiri, cu spirale si stele... Baieti si fete, trupuri taiate din aluat, asemanatoare decupajelor de hartie, cu bratele intinse in laturi, inchipuind, de le apropii, un dant... Caluti de paine dulce, mirosind a scortisoara, rom si vanilie, pe care sa urci in gand si sa zbori spre cel drag...

22 Noiembrie 2022, 20:38

Vartej de iarmaroc, gust de iubire, dulce-migdalat, ca miezul de caisa pus deoparte, pentru parfumat copturile copilariei...
Daca treci la vremea asta prin Domnesti, pe Raul Doamnei, in Arges, vei gasi vanzatorii de turta dulce imbiindu-te... Reteta e secretul lor! Dar am găsit un meșter deschis să-mi dea rețeta, ca să v-o dărui la rândul meu, în ziua de iunie întâi!

O cana si jumatate cu faina, o cana cu zahar, cinci oua, o cescuta cu miere si una cu ulei, o lingurita cu bicarbonat si cateva picaturi de otet, o lingurita cu scortisoara macinata, doua linguri cu nuci pisate, un varf de cutit de cuisoare pisate, coaja rasa de la o lamaie, esenta de vanilie.

Mai intai se topesc trei linguri cu zahar, se sting cu putina apa rece si se trage vasul deoparte pentru cateva minute. Galbenusurile se freaca pana se albesc cu restul de zahar, apoi se adauga siropul din zahar ars. Se adauga putin cate putin faina si se incorporeaza bine. Mierea se pune intr-un vas, pe foc si se incalzeste putin, apoi se trage de pe foc. Bicarbonatul se stinge cu cateva picaturi de otet si se adauga peste miere (Atentie! Aceasta operatiune face mierea sa se umfle, deci folositi un vas mai mare!). Dupa 10-15 minute se adauga in aluat mierea («dospita») si uleiul, omogenizand compozitia. Apoi se toarna rand pe rand aromele: scortisoara, cuisoarele, coaja de lamaie, vanilia si nucile pisate. Se bat bine cele cinci albusuri ramase si se incorporeaza si ele, usor, in aluat.

Tavile largi de cuptor se tapeteaza cu hartie care se unge cu ulei si se pune din loc in loc aluat de turta dulce. Daca aveti forme (inimi, stele, semiluna, flori etc.), atunci asezati formele in tava, peste hartia de copt (ungeti-le cu ulei) si turnati aluatul numai in interiorul formelor. Se pun in cuptorul incalzit dinainte, timp de 45-50 de minute. Se scot din cuptor, se lasa sa se racoreasca si se desprind de pe hartie. Pentru decorat se poate folosi o emulsie din galbenus de ou, sare de lamaie si coloranti alimentari sau naturali (zeama de sfecla rosie pentru rosu, de ex.).

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2023, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2023, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 13 Aprilie 2023, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Reteta zilei 11 Aprilie 2023, 22:09

Borș cu fasole albă (rețetă de post)

În Postul Mare al Paștilor, creștinii se învrednicesc să se abțina de la consumarea anumitor alimente, precum carnea, ouăle,...

Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)
Reteta zilei 10 Aprilie 2023, 07:31

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)

A șaptea etapă din Postul Paștilor, Săptămâna Mare, ar putea fi la fel de bine numită și Săptămâna Neagră, pentru că este –...

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)
„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii
Reteta zilei 09 Aprilie 2023, 04:34

„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii

Pentru că sunt Floriile și e dezlegare la pește, nu avem cum trece peste această zi fără o rețetă la temă. Azi, anume pentru...

„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii
Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)
Reteta zilei 07 Aprilie 2023, 04:33

Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)

Retete romanesti de post! Știu bine că asta vreți să aflați de la mine! Și-am brodit rubrica de astăzi tocmai pe acest gând:...

Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)