Ascultă Radio Antena Satelor Live

Jumări de ouă (rețetă regală, pe gustul Reginei Maria)

Jumări de ouă - poate veți crede despre această rețetă că nu e destul de sofisticată pentru a fi... regală. Dar ce ziceți de faptul că Împăratului Frantz Josef îi plăcea scrobul, pe care obișnuia să-l mănânce folosind numai și numai furculița?

10 Mai 2018, 04:22

Asta contrar oricaror norme de buna conduita la masa).

V-ati intrebat vreodata ce mancau regii? Cum mancau? Ce presupuneau eticheta si protocolul in astfel de situatii? Explorand arhive, cautand in paginile cartilor de memorii si intrand in spatii mai putin vizitate ale palatalor și castelelor regale, am incercat sa descifrez cateva „secrete”.

Într-o zi ca aceasta – 10 mai – când istoria a așezat în paginile ei mai multe momente esentiale pentru neamul românesc, nu putem să nu ne dorim să aflăm și să gătim măcar o rețetă regală. Să ne amintim: la 10 mai 1866, Carol I sosește la București. Depune jurământul în fața Parlamentului, devenind principe al României (până la 10 mai 1881, când România devine regat), după care devine rege. Aceasta zi a fost declarată Sărbătoarea Națională a Regatului României, până în 1947. Tot pe 10 mai, în 1877, era proclamată Independența României. „Foarte multă vreme, noi am fost învățați la școală că independența a fost proclamată pe data de 9 mai. Numai că acest șiretlic a fost folosit în timpul regimului comunist tocmai pentru a se disocia momentul proclamării Independenței de 10 Mai, Ziua Dinastiei și Ziua Națională a României” spunea istoricul Alin Ciupală, Momentul e descris și în Memoriile Regelui Carol I: Pe 9 Mai, ca răspuns la o interpelare, în Parlament, ministrul de externe Mihail Kogălniceanu a folosit celebra frază: „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”. Dar abia a doua zi, pe 10 mai, Regele avea să proclame, în fața parlamentarilor care veniseră la Palatul Regal, Independența României.

Dar să lăsăm istoria deoparte și să ne ocupăm de rețete. Am ales de această dată un preparat din cartea de bucate a lui Iosif Strasman, cel din urmă din șirul de rafinați bucătari regali. Ca și predecesorul său, fusese adus de Regina Maria de la Coburg. Era neamț, dar fusese elevul lui Auguste Escoffier, un francez, cunoscut drept „bucătarul împăraților și împăratul bucătarilor”.

Gătim, deci! Jumări de ouă. Așa cum, zicea Iosif Strasman, ar fi fost pe gustul Reginei Maria!

Jumari de oua - rețeta

Pentru a obține jumari de oua bine facute, avand consistenta cremoasa, trebuie procedat astfel: topiti untul intr-o tigaie de dimensiuni potrivite, spargeti ouale si puneti-le intregi in tigaie, asezonati cu sare si piper.

Adaugati doua linguri cu smantana la 6 oua si puneti tigaia la bain-marie. Cu un tel, invartiti ouale foarte repede, avand grija sa nu se lipeasca de fundul tigaii. Daca incepe sa se lipeasca, mai puteti adauga putin unt sau un galbenus de ou.

Se servesc imediat, cu diverse garnituri: crutoane, creveti, gâturi de raci, ciuperci, trufe, anghinare, cartofi sotati cu putina verdeata si unt topit, cu sos de vin negru, cu piure de spanac sau laptuci, în tartlete de foitaj si asezonate cu homari si sos de homar.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion