Ascultă Radio Antena Satelor Live

Mâncare de carne cu castraveţi acri (muraţi)

Abia au prins gust bun, „de murat”, castraveciorii pe care i-ați pritocit toamna asta? Atunci poate că e vremea să și gătiți cu ei, nu doar să-i folosiți drept garnitură!

31 Octombrie 2015, 11:46

Se face cu următorul fel de carne: boboc de raţă, de gâscă, carne de vacă (guşe, piept gras, noadă sau costiţe grase) tăiate în bucăţi obişnuite.

Se pune la fiert unul din felurile de carne, pasăre sau vacă, cu o ceapă mare întreagă şi curăţată; sare nu se pune; fierbe până a început să se ciupească.

Se face puţin rântaş de ceapă, mărunt tăiată, în unt sau untură de porc curată, fără făină.

Se taie castraveţi, după ce s-au curăţat de o subţire coajă, în bucăţi de 2-3 cm grosime, după lungimea lor (în lung).

Se aşază în cratiţă: rântaşul, carnea, castraveţii, puţin piper pisat, roşii sau bulion, puţină zeamă de castraveţi şi din zeama în care a fiert carnea, partea cea grasă, şi fierb împreună până ce scad de rămâne sos.

- Rețetă din volumul „Rețete de mâncări din bucătăria veche” de Emil Procopiu, alias Stamate Bucătaru, publicată la Câmpulun Muscel în anul 1931.

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă