Ascultă Radio Antena Satelor Live

Mâncare de carne cu castraveţi acri (muraţi)

Abia au prins gust bun, „de murat”, castraveciorii pe care i-ați pritocit toamna asta? Atunci poate că e vremea să și gătiți cu ei, nu doar să-i folosiți drept garnitură!

31 Octombrie 2015, 11:46

Se face cu următorul fel de carne: boboc de raţă, de gâscă, carne de vacă (guşe, piept gras, noadă sau costiţe grase) tăiate în bucăţi obişnuite.

Se pune la fiert unul din felurile de carne, pasăre sau vacă, cu o ceapă mare întreagă şi curăţată; sare nu se pune; fierbe până a început să se ciupească.

Se face puţin rântaş de ceapă, mărunt tăiată, în unt sau untură de porc curată, fără făină.

Se taie castraveţi, după ce s-au curăţat de o subţire coajă, în bucăţi de 2-3 cm grosime, după lungimea lor (în lung).

Se aşază în cratiţă: rântaşul, carnea, castraveţii, puţin piper pisat, roşii sau bulion, puţină zeamă de castraveţi şi din zeama în care a fiert carnea, partea cea grasă, şi fierb împreună până ce scad de rămâne sos.

- Rețetă din volumul „Rețete de mâncări din bucătăria veche” de Emil Procopiu, alias Stamate Bucătaru, publicată la Câmpulun Muscel în anul 1931.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion