Ascultă Radio Antena Satelor Live

Mâncare de ceapă (rețetă buzoiană)

Dupa o saptamana bogata in evenimente si cu pericole la tot pasul, urmeaza o perioada mult mai calma in care viata reintra pe fagasul ei normal.

02 Martie 2015, 10:44

Ritmul vietii romanului se scurge, invariabil, in limitele unor norme aparute cu foarte mult timp in urma, norme care se succed in functie de anumite momente cheie, stabilite cu precizie in cadrul diferitelor calendare. Reteta de astazi am aflat-o in chiar inima tarii cepelor, la Spataru, in judetul Buzau.

Ai nevoie de: 1 kg de ceapă, 4 linguri de pastă de tomate, sare, piper, puțin zahăr, două linguri de untdelemn; facultativ: cimbru, busuioc, boia de ardei dulce.

Cum se procedează: Ceapa se spală, se curăță și se taie solzișori. Se încinge untdelemnul într-o tigaie și se rumenește ceapa. Se adaugă bulionul și se amestecă bine. Se stinge cu o cană de apă. În funcție de gust, se adaugă sare, piper și un pic de zahăr. Opțional se pot adăuga și alte condimente: cimbru, busuioc, boia de ardei iute ș.a. Se lasă să fiarbă la foc potrivit, până scade bine.

- rețetă culeasă din satul Spătaru, județul Buzău, și publicată în volumul „Rețete alese pentru post și Crăciun” de Simona Lazăr, Editura Jurnalul, 2010.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion