Ascultă Radio Antena Satelor Live

Mâncare de ceapă (rețetă buzoiană)

Dupa o saptamana bogata in evenimente si cu pericole la tot pasul, urmeaza o perioada mult mai calma in care viata reintra pe fagasul ei normal.

02 Martie 2015, 10:44

Ritmul vietii romanului se scurge, invariabil, in limitele unor norme aparute cu foarte mult timp in urma, norme care se succed in functie de anumite momente cheie, stabilite cu precizie in cadrul diferitelor calendare. Reteta de astazi am aflat-o in chiar inima tarii cepelor, la Spataru, in judetul Buzau.

Ai nevoie de: 1 kg de ceapă, 4 linguri de pastă de tomate, sare, piper, puțin zahăr, două linguri de untdelemn; facultativ: cimbru, busuioc, boia de ardei dulce.

Cum se procedează: Ceapa se spală, se curăță și se taie solzișori. Se încinge untdelemnul într-o tigaie și se rumenește ceapa. Se adaugă bulionul și se amestecă bine. Se stinge cu o cană de apă. În funcție de gust, se adaugă sare, piper și un pic de zahăr. Opțional se pot adăuga și alte condimente: cimbru, busuioc, boia de ardei iute ș.a. Se lasă să fiarbă la foc potrivit, până scade bine.

- rețetă culeasă din satul Spătaru, județul Buzău, și publicată în volumul „Rețete alese pentru post și Crăciun” de Simona Lazăr, Editura Jurnalul, 2010.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 28 Aprilie 2024, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Reteta zilei 26 Aprilie 2024, 18:51

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește

Duminica Floriilor este ultima dintre (puținele) „dezlegări la pește” pe care creștinul practicant le are în acest post al...

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare
Reteta zilei 01 Martie 2024, 11:26

Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare

Ați dori să mâncați anghinare? Iată ce trebuie să știți despre gătitul și prepararea acestei legume cu puține calorii, bogată...

Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare
3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)
Reteta zilei 27 Ianuarie 2024, 06:48

3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)

Inca din primele carti de bucate care apar in Romania secolului al XIX-lea, gasim retete care folosesc drept ingredient...

3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)
Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat