Ascultă Radio Antena Satelor Live

Mâncare de prune uscate cu orez

Se facura aproape 50 de ani de cand Horezu fu numit 'capitala ceramicii ro­manesti'. Si pe drept cuvant primi (re)numele asta, caci nu-i alt loc in tara unde la toata casa sa-ntalnesti cate un mester olar.

22 Noiembrie 2022, 07:14

Ce facura, ce nu facura oltenii, uite ca se-asezara si-aici in fruntea bucatelor! Ma rog, a strachinilor pe care repejor o sa le umplem cu mancaruri oltenesti, care mai de care mai gustoase. Si ce strachini, si ce oale, si ce blide frumos impodobite mai iesira din mainile lor cele vrednice!

Acu’, eu zic ca-i vremea sa renuntam la perfectul simplu – ca, de, daca nu te-a 'facut muica oltean', geaba incerci sa le imprumuti vorba si portul, ca tot te da cineva de rusine ca nu esti de-al lor – si sa vedem ce s-a intamplat si de Mosii ce tocmai trecura (na, ca nu pot sa ma dezbar de perfectul simplu!), la Horezu, in Oltenia-de-sub-munte. Mosii de Vara, timp in care se cinsteste memoria celor dusi de pe lume, dandu-se de pomana un blid cu mancare si-o cana cu vin – blid si cana care sunt musai din ceramica traditionala, faurite de mainile ola­rilor. Intalnirea mesterilor olari, care-si vindeau produsele pentru Mosi, a fost si pretextul inaugurarii unui festival, in 1971.

Si-n blidul ala ce altceva sa fie, daca nu o Mâncare de prune uscate cu orez!

Ai trebuință de: 400 g prune uscate, o jumătate de cană de orez, o ceapă, untelemn, sare

Cum se face:

Prunele, dacă sunt foarte uscate, se pun de cu seară în apă rece. Ceapa se curăță, se spală și se călește în untdelemn încins, se adaugă prunele, apoi apă și se lasă la fiert. Când sunt aproape fierte se pune orezul (spălat și ținut în apă rece) și se lasă la clocotit. Apoi se adaugă sarea, se condimentează după gust, se mai lasă să dea câteva clocote și să la o parte de pe foc.

Vezi mai multe rețete AICI - Cartea de bucate

(rețetă culeasă din Horezu, județul Vâlcea)

- din volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun”, Simona Lazăr, Editura Jurnalul, 2010.

Reteta zilei 19 Aprilie 2025, 12:54

Miel în crustă de cimbru, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 picior de miel (din față, partea cu tot cu umăr), 10 căței de usturoi, 1 legătură de cimbru proaspăt, 3...

Miel în crustă de cimbru, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă