Ascultă Radio Antena Satelor Live

Mâncare de prune uscate cu orez

Se facura aproape 50 de ani de cand Horezu fu numit 'capitala ceramicii ro­manesti'. Si pe drept cuvant primi (re)numele asta, caci nu-i alt loc in tara unde la toata casa sa-ntalnesti cate un mester olar.

22 Noiembrie 2022, 07:14

Ce facura, ce nu facura oltenii, uite ca se-asezara si-aici in fruntea bucatelor! Ma rog, a strachinilor pe care repejor o sa le umplem cu mancaruri oltenesti, care mai de care mai gustoase. Si ce strachini, si ce oale, si ce blide frumos impodobite mai iesira din mainile lor cele vrednice!

Acu’, eu zic ca-i vremea sa renuntam la perfectul simplu – ca, de, daca nu te-a 'facut muica oltean', geaba incerci sa le imprumuti vorba si portul, ca tot te da cineva de rusine ca nu esti de-al lor – si sa vedem ce s-a intamplat si de Mosii ce tocmai trecura (na, ca nu pot sa ma dezbar de perfectul simplu!), la Horezu, in Oltenia-de-sub-munte. Mosii de Vara, timp in care se cinsteste memoria celor dusi de pe lume, dandu-se de pomana un blid cu mancare si-o cana cu vin – blid si cana care sunt musai din ceramica traditionala, faurite de mainile ola­rilor. Intalnirea mesterilor olari, care-si vindeau produsele pentru Mosi, a fost si pretextul inaugurarii unui festival, in 1971.

Si-n blidul ala ce altceva sa fie, daca nu o Mâncare de prune uscate cu orez!

Ai trebuință de: 400 g prune uscate, o jumătate de cană de orez, o ceapă, untelemn, sare

Cum se face:

Prunele, dacă sunt foarte uscate, se pun de cu seară în apă rece. Ceapa se curăță, se spală și se călește în untdelemn încins, se adaugă prunele, apoi apă și se lasă la fiert. Când sunt aproape fierte se pune orezul (spălat și ținut în apă rece) și se lasă la clocotit. Apoi se adaugă sarea, se condimentează după gust, se mai lasă să dea câteva clocote și să la o parte de pe foc.

Vezi mai multe rețete AICI - Cartea de bucate

(rețetă culeasă din Horezu, județul Vâlcea)

- din volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun”, Simona Lazăr, Editura Jurnalul, 2010.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume