Miel la groapă, copt în blana lui (rețete românești pe gustul tău)
In Oltenia vechilor retete romanesti deprindem a gati, in zi de post, bucate de facut in zilele de dulce. In "Tara Prazului" si-a sosurilor intens condimentate, de-ti iau gura si pantecele foc, bag lingura de lemn prin strachinile cele frumos smaltuite si va-mbii la bucate oltenesti.
02 Aprilie 2016, 13:03
Si dupa ce le-om cerca pe toate, ne-om pune dimpreuna si-om gati haiduceste un miel la groapa, ca-n timpurile cele vechi.
Mai intai grijim mielul, scotandu-l cu atentie din blana si curatandu-l in interior. Cu doi-trei pumni de sare grunjoasa, il frecam bine atat in exterior, cat si in interior si-l lasam asa, o bucata de vreme, sa se patrunda. Maruntaiele - adica inima si ficatul - le spalam de sange si le taiem bucati marunte pe care le amestecam intr-un bulgare de unt. Tot cu unt ungem mielul pe dinauntru si pe dinafara si pe la toate incheieturile, cum ungi un prunc cu alifie parfumata.
Bulgarele din unt si maruntaie il bagam in cosul pieptului si tot acolo mai punem cateva fire de usturoi verde si de arpagic tocate, boabe de piper, foi de dafin si - daca e de unde - o strachina cu bureti proaspeti. Turnam doua cani cu vin alb de Segarcea ori de Dragasani, apoi imbracam mielul in pielea lui si-o coasem bine.
In groapa dinainte sapata, aprindem lemn de esenta moale si corzi uscate de vita-de-vie (pastrate de la taiatul viei anume pentru asta). Cand ramane numai jaraticul, mielul imblanit s-asaza in groapa si s-acopera cu crengi inverzite, sa se coaca inabusit. Cand blana a ars si pielea s-a rumenit putem spune ca mielul este gata. 4O carne mai frageda si-un gust mai bun n-o sa gasiti nicaieri altunde! Iar daca puneti si-o cana cu vin (din cel care parfumase si interiorul mielului) veti avea parte de un adevarat festin.
{soundcloud}https://soundcloud.com/as2016/reteta-zilei-cu-simona-lazar-miel-la-groapa-copt-in-blana-lui{/soundcloud}