Ascultă Radio Antena Satelor Live

Miel la groapă, copt în blana lui (rețete românești pe gustul tău)

In Oltenia vechilor retete romanesti deprindem a gati, in zi de post, bucate de facut in zilele de dulce. In "Tara Prazului" si-a sosurilor intens condimentate, de-ti iau gura si pantecele foc, bag lingura de lemn prin strachinile cele frumos smaltuite si va-mbii la bucate oltenesti.

02 Aprilie 2016, 13:03

Si dupa ce le-om cerca pe toate, ne-om pune dimpreuna si-om gati haiduceste un miel la groapa, ca-n timpurile cele vechi.

Mai intai grijim mielul, scotandu-l cu atentie din blana si curatandu-l in interior. Cu doi-trei pumni de sare grunjoasa, il frecam bine atat in exterior, cat si in interior si-l lasam asa, o bucata de vreme, sa se patrunda. Maruntaiele - adica inima si ficatul - le spalam de sange si le taiem bucati marunte pe care le amestecam intr-un bulgare de unt. Tot cu unt ungem mielul pe dinauntru si pe dinafara si pe la toate incheieturile, cum ungi un prunc cu alifie parfumata.

Bulgarele din unt si maruntaie il bagam in cosul pieptului si tot acolo mai punem cateva fire de usturoi verde si de arpagic tocate, boabe de piper, foi de dafin si - daca e de unde - o strachina cu bureti proaspeti. Turnam doua cani cu vin alb de Segarcea ori de Dragasani, apoi imbracam mielul in pielea lui si-o coasem bine.

In groapa dinainte sapata, aprindem lemn de esenta moale si corzi uscate de vita-de-vie (pastrate de la taiatul viei anume pentru asta). Cand ramane numai jaraticul, mielul imblanit s-asaza in groapa si s-acopera cu crengi inverzite, sa se coaca inabusit. Cand blana a ars si pielea s-a rumenit putem spune ca mielul este gata. 4O carne mai frageda si-un gust mai bun n-o sa gasiti nicaieri altunde! Iar daca puneti si-o cana cu vin (din cel care parfumase si interiorul mielului) veti avea parte de un adevarat festin.

{soundcloud}https://soundcloud.com/as2016/reteta-zilei-cu-simona-lazar-miel-la-groapa-copt-in-blana-lui{/soundcloud}

Rețeta zilei - Zamă de găină cu zdrențe
Reteta zilei 25 Octombrie 2023, 07:24

Rețeta zilei - Zamă de găină cu zdrențe

Ingrediente: 1 găină (dacă se poate, crescută la curte, tăiată, curățată și porționată), 3-4 litri de apă, morcov, țelină,...

Rețeta zilei - Zamă de găină cu zdrențe
Rețeta zilei - Kievskaya/ Piept de pui în stil kievean
Reteta zilei 24 Octombrie 2023, 07:23

Rețeta zilei - Kievskaya/ Piept de pui în stil kievean

Ingrediente: 1 kg piept de pui dezosat, sare, piper, cimbru, 1 lămâie, 200 g unt (65%), 1 legătură de pătrunjel, 1 legătură...

Rețeta zilei - Kievskaya/ Piept de pui în stil kievean
Tarator/ Supă rece, de iaurt cu castraveți
Reteta zilei 23 Octombrie 2023, 07:23

Tarator/ Supă rece, de iaurt cu castraveți

Ingrediente: 2 castraveți, 400 g iaurt bulgăresc, câțiva miezi de nucă (zdrobiți sau tăiați fin, după gust), 1 catel de...

Tarator/ Supă rece, de iaurt cu castraveți
Reteta zilei 22 Octombrie 2023, 07:22

Ćevapčići/ Mici sârbești

Ingrediente: 1 ½ kg carne de porc (tocată), 1 kg carne de vită macră (tocată), ½ kg carne de miel (tocată), 1 albuș de ou, 4...

Ćevapčići/ Mici sârbești
Reteta zilei 21 Octombrie 2023, 07:21

Rețeta zilei - Gibanica devet vrsti / Plăcintă cu nouă straturi

Ingrediente: 300 g. aluat pentru strudel (foi subțiri de plăcintă) subțire; 300 g. zahăr, 150 g. nuci decojite, 150 g....

Rețeta zilei - Gibanica devet vrsti / Plăcintă cu nouă straturi
Reteta zilei 20 Octombrie 2023, 07:20

Rețeta zilei - Csirkepaprikas/ Papricaș de pui

Ingrediente: 2 pui (tăiați în 8 bucăți, fiecare), 2 lingurițe de sare, 1 linguriță de piper, 2 linguri ulei, 2 cepe...

Rețeta zilei - Csirkepaprikas/ Papricaș de pui
Reteta zilei 19 Octombrie 2023, 07:19

Rețeta zilei - Demikát/ Supă de brânză de oaie

Ingrediente: 250 g brânză de oaie, 1 ceapă, 50 g untură, 4 cartofi (de mărime potrivită), 1 linguriță de ardei roșu (măcinat;...

Rețeta zilei - Demikát/ Supă de brânză de oaie
Reteta zilei 17 Octombrie 2023, 07:17

Rețeta zilei - Apfelkuchen/ Tort cu mere

Ingrediente: 3 căni de făină albă (cernută), 1 ⅛ căni de lapte călduț, ¼ cană de zahăr alb, 1 pachet de drojdie uscată...

Rețeta zilei - Apfelkuchen/ Tort cu mere