Ascultă Radio Antena Satelor Live

Musaca de post, ca la Mănăstirea Cămărășeasca

Din Târgu Cărbunești, trecând dealul, pe lângă stadion, Mănăstirea Cămărășeasca apare călătorului curios ca o minune. Și minune este căci, în anii comunismului, biserica mănăstirii de-acum a fost „bolniță” pentru animalele CAP-ului.

Musaca de post, ca la Mănăstirea Cămărășeasca

04 Aprilie 2023, 06:53

Reinfiintata in anii 90, manastirea isi primeste oaspetii (si) in trapeza. De la maica stareta Cristofora am aflat si noi reteta pe care v-o daruim.

Pentru acest preparat ai nevoie de 7-8 cartofi mai mari, 3-4 morcovi mari, 2-3 cepe, 400 g ciuperci albe de cultura, o lingurita de amidon, sare, ulei pentru prajit, doua rosii si o legatura mica de patrunjel verde.

Cum se procedeaza: Cartofii se taie in rondele groase de jumatate de centimetru, se prajesc in ulei, dupa care se scot pe un servet absorbant si se lasa la scurs.

Morcovii, taiati rondele, ceapa - taiata fideluta si ciupercile, taiate in felii mai mari se calesc la randul lor, lasandu-le pana scade zeama destul, iar la sfarsit se pune sare dupa gust si o lingurita de amidon pentru a lega compozitia.

Intr-un vas termorezistent (de opreferat intr-un vas de lut, pentru ca prinde un gust mai bun) se pune un strat de cartofi, unul de umplutura si iarasi un strat de cartofi. Deasupra se asaza frumos felii grpase de rosii si patrunjel tocat mprunt (cine doreste poate stropi musacaua cu suc de rosii preparat in casa).

Se da la cuptor pentru 10-15 minute, cat sa se rumeneasca. Se serveste calda sau rece.

- rețetă culeasă de Simona Lazăr de la Mănăstirea Cămărășasca, Târgu Cărbunești, județul Gorj

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști