Ascultă Radio Antena Satelor Live

Mușchi de vacă cu smântână - rețeta Ecaterinei Steriady, de la 1871

Fiind azi o sfântă zi de duminică și plăcându-le românilor a se-nfrupta din carne într-o zi ca asta, n-o să vă dau rețete din legume – deși e vara-n toi și e grădina plină. Mă voi opri la o rețetă clasică, de târg moldav și port la Dunăre, totodată – de unde câteva ingrediente sudice s-au ajuns-au în cuhnie direct de pe vapoare!

22 Noiembrie 2022, 08:38

Adaogă aici și faptul că autoarea cărții unde am aflat-o era grecoaică – la origini – din neamul mare și vestit, Malaxa. Ecaterina Steriady, în Buna Menajeră, indică astfel prepararea Mușchiului de vacă cu smântână.

Mușchi de vacă cu smântână - rețeta

Curăță mușchiul de piele și de grăsime, așează-l în tingire, cu vreo câteva felioare de slănină, o bucată de țelină, vreo două fire de pătrunjeș, un morcov, vreo două foi de dafin, câteva boabe de piper și sarea necesară. Toarnă ca două părți de apă și o parte de oțet până ce se va acoperi mușchiul, pune-l pe spuză și lasă-l să fiarbă, întorcându-l din când în când până ce va începe să scadă.

Atunci scoate-l în chipul următor: scoate mușchiul și întinde-l pe o masă, lățindu-l cu mâna, amestecă zeama aceea și strecoar-o prin sită, pune mușchiul iar înăuntru, mai pune două linguri de smântână și jumătate lingură de unt, răzătura de la o jumătate de lămâie.

Pune tingirea la foc, punându-i dedesubt și deasupra jăratic (aici eu vă indic, pur și simplu, să puneți vasul la cuptor). Lasă să fiarbă puțintel, apoi servește cu orice garnitură.

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști