Ascultă Radio Antena Satelor Live

Mușchi de vacă cu smântână - rețeta Ecaterinei Steriady, de la 1871

Fiind azi o sfântă zi de duminică și plăcându-le românilor a se-nfrupta din carne într-o zi ca asta, n-o să vă dau rețete din legume – deși e vara-n toi și e grădina plină. Mă voi opri la o rețetă clasică, de târg moldav și port la Dunăre, totodată – de unde câteva ingrediente sudice s-au ajuns-au în cuhnie direct de pe vapoare!

22 Noiembrie 2022, 08:38

Adaogă aici și faptul că autoarea cărții unde am aflat-o era grecoaică – la origini – din neamul mare și vestit, Malaxa. Ecaterina Steriady, în Buna Menajeră, indică astfel prepararea Mușchiului de vacă cu smântână.

Mușchi de vacă cu smântână - rețeta

Curăță mușchiul de piele și de grăsime, așează-l în tingire, cu vreo câteva felioare de slănină, o bucată de țelină, vreo două fire de pătrunjeș, un morcov, vreo două foi de dafin, câteva boabe de piper și sarea necesară. Toarnă ca două părți de apă și o parte de oțet până ce se va acoperi mușchiul, pune-l pe spuză și lasă-l să fiarbă, întorcându-l din când în când până ce va începe să scadă.

Atunci scoate-l în chipul următor: scoate mușchiul și întinde-l pe o masă, lățindu-l cu mâna, amestecă zeama aceea și strecoar-o prin sită, pune mușchiul iar înăuntru, mai pune două linguri de smântână și jumătate lingură de unt, răzătura de la o jumătate de lămâie.

Pune tingirea la foc, punându-i dedesubt și deasupra jăratic (aici eu vă indic, pur și simplu, să puneți vasul la cuptor). Lasă să fiarbă puțintel, apoi servește cu orice garnitură.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion