Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ostropel sau „ostropăț” de miel, ca la stână

Pe la mine pe-acasă îi zicea ostropăț. Și-așa i-am zis și eu multă vreme, până ce am întâlnit varianta mai „citită”, literară cum s-ar spune, deși ne referim aici la... literatura gastronomică. Adică: ostropel.

22 Noiembrie 2022, 08:38

De pui, cel mai adesea. De rață, câteodată. De miel, pe la stâni, acolo unde orice mâncare se gătește în ceaunele mari, așezate pe pirostrii, să poți după aia să hrănești toate gurile înfometate de ciobani și ciobănași.

Au umblat ei ziua toată în munte, după mioare. Le-au dat prin strungă și le-au mult, când a venit ceasul potrivit pentru asta, au făcut cașul, iar când au prins o țâră de timp, au cântat din fluier.

E o prezentare... idilică. Însă ostropelul de miel, ca la stână, de-mbucat cu mămăligă, e cât se poate de teluric. De-aceea mă grăbesc să vă dau rețeta (chit că n-ați avut nici o mioară-n grijă).

Pentru a-l pregăti ai nevoie de carne de miel (1 kg), 2-3 linguri de untură sau ulei, 10 căței de usturoi, o lingură de făină, o legătură de pătrunjel verde, tocat mărunt, sare și piper, oțet.

Carnea de miel se curăță de vinișoare și se porționează, apoi se rumenește pe toate părțile, în untură fierbinte, după care se scoate pe un platou și se ține la cald. În untura rămasă în vas, se adaugă făina - nu se va rumeni, ci se va stinge ușor cu câteva linguri de zeamă de carne. Se adaugă usturoiul, tocat foarte mărunt (se poate pune și mai mult, dacă așa vă e gustul) și se toarnă o cană de zeamă de carne (în lipsă, se poate folosi apă) caldă. Se lasă să fiarbă până ce sosul capătă consistența smântânii fermentate. Se va potrivi gustul cu sare, piper și oțet, se adaugă pătrunjel și se mai lasă pe foc doar câteva clocote.

Se va aduce la masă numai cu mămăligă caldă și un pahar rece de vin.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion