Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ostropel sau „ostropăț” de miel, ca la stână

Pe la mine pe-acasă îi zicea ostropăț. Și-așa i-am zis și eu multă vreme, până ce am întâlnit varianta mai „citită”, literară cum s-ar spune, deși ne referim aici la... literatura gastronomică. Adică: ostropel.

22 Noiembrie 2022, 08:38

De pui, cel mai adesea. De rață, câteodată. De miel, pe la stâni, acolo unde orice mâncare se gătește în ceaunele mari, așezate pe pirostrii, să poți după aia să hrănești toate gurile înfometate de ciobani și ciobănași.

Au umblat ei ziua toată în munte, după mioare. Le-au dat prin strungă și le-au mult, când a venit ceasul potrivit pentru asta, au făcut cașul, iar când au prins o țâră de timp, au cântat din fluier.

E o prezentare... idilică. Însă ostropelul de miel, ca la stână, de-mbucat cu mămăligă, e cât se poate de teluric. De-aceea mă grăbesc să vă dau rețeta (chit că n-ați avut nici o mioară-n grijă).

Pentru a-l pregăti ai nevoie de carne de miel (1 kg), 2-3 linguri de untură sau ulei, 10 căței de usturoi, o lingură de făină, o legătură de pătrunjel verde, tocat mărunt, sare și piper, oțet.

Carnea de miel se curăță de vinișoare și se porționează, apoi se rumenește pe toate părțile, în untură fierbinte, după care se scoate pe un platou și se ține la cald. În untura rămasă în vas, se adaugă făina - nu se va rumeni, ci se va stinge ușor cu câteva linguri de zeamă de carne. Se adaugă usturoiul, tocat foarte mărunt (se poate pune și mai mult, dacă așa vă e gustul) și se toarnă o cană de zeamă de carne (în lipsă, se poate folosi apă) caldă. Se lasă să fiarbă până ce sosul capătă consistența smântânii fermentate. Se va potrivi gustul cu sare, piper și oțet, se adaugă pătrunjel și se mai lasă pe foc doar câteva clocote.

Se va aduce la masă numai cu mămăligă caldă și un pahar rece de vin.

Trei rețete de colivă (pentru Moșii de Vară)
Reteta zilei 04 Iunie 2025, 16:14

Trei rețete de colivă (pentru Moșii de Vară)

Coliva este un preparat tradițional din bucătăria românească (și din alte culturi ortodoxe din Balcani), cu o puternică...

Trei rețete de colivă (pentru Moșii de Vară)
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 20 Aprilie 2025, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Miel în crustă de cimbru, pentru masa de Paști
Reteta zilei 19 Aprilie 2025, 12:54

Miel în crustă de cimbru, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 picior de miel (din față, partea cu tot cu umăr), 10 căței de usturoi, 1 legătură de cimbru proaspăt, 3...

Miel în crustă de cimbru, pentru masa de Paști
Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)