Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pâine de mălai (rețetă veche de 100 de ani)

Luna lui cuptor, sau miezul verii, vine cu treburi pe câmp şi în gospodării. Pe de o parte se seamănă spanac şi varză, ce vor fi bune mai târziu pentru a găti mâncăruri săţioase, iar mai apoi se pregăteşte fânul pentru animale.

22 Noiembrie 2022, 08:38

Cel proaspăt se udă niţel cu apă înainte pentru a nu cădea greu. Alte sfaturi spuneau cam aşa: "Pe când te apuci de secere, cucuruzul să fie săpat a doua oară”, aflăm din Calendarul săteanului pe anul comun 1918: Pliveşte viile, dar nu pe timp prea cald, ca să nu se împiedice strugurii în creştere. Dinaintea coşniţelor pune un vas cu apă, ca albinele s-o aibă la îndemână. Aruncă deasupra ei bucăţi de paie ca să nu se înece. La cărat pune rogojini în car, ca grăunţele scuturate să nu se prăpădească".

Femeile de la sate mai prepară şi acum pâine din mălai (din boabe proaspete sau din cele păstrate bine pentru a trece cu sănătate timpul până la următoarea recoltă), numai bună de a fi mâncată cu o ciorbă acră şi cu smântână.

Cât despre Pâinea de mălai, iată ce trebuie să știi. Ai trebuință de: 200 g făină, 340 g mălai, un pliculeţ praf de copt, o linguriţă de sare, 3 ouă, 400 ml lapte dulce, 70 ml ulei de măsline, două linguri de pătrunjel tocat, o linguriţă de boia de ardei dulce, piper, unt pentru formă.

Făina se pune într-un bol mai mare împreună cu mălaiul, sarea, praful de copt, boiaua dulce şi piper după gust. Într-un bol separat se pun laptele dulce călduţ, uleiul de măsline şi ouăle. Se mixează bine şi se toarnă peste ingredientele uscate, bine amestecate.

Se presară pătrunjelul tocat, se mixează şi se toarnă într-o formă înaltă, unsă cu unt. Se introduce în cuptor şi se coace la foc potrivit 30-45 de minute, încercând din când în când dacă este gata cu ajutorul unei scobitori.

Când a devenit aurie, se scoate din cuptor, se lasă să se răcească zece minute şi se serveşte.

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2023, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2023, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 13 Aprilie 2023, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Reteta zilei 11 Aprilie 2023, 22:09

Borș cu fasole albă (rețetă de post)

În Postul Mare al Paștilor, creștinii se învrednicesc să se abțina de la consumarea anumitor alimente, precum carnea, ouăle,...

Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)
Reteta zilei 10 Aprilie 2023, 07:31

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)

A șaptea etapă din Postul Paștilor, Săptămâna Mare, ar putea fi la fel de bine numită și Săptămâna Neagră, pentru că este –...

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)
„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii
Reteta zilei 09 Aprilie 2023, 04:34

„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii

Pentru că sunt Floriile și e dezlegare la pește, nu avem cum trece peste această zi fără o rețetă la temă. Azi, anume pentru...

„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii
Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)
Reteta zilei 07 Aprilie 2023, 04:33

Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)

Retete romanesti de post! Știu bine că asta vreți să aflați de la mine! Și-am brodit rubrica de astăzi tocmai pe acest gând:...

Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)