Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)

A șaptea etapă din Postul Paștilor, Săptămâna Mare, ar putea fi la fel de bine numită și Săptămâna Neagră, pentru că este – in genere – deosebit de periculoasă, spunându-se în popor că cel care moare în această săptămână se duce direct în Iad, deoarece Raiul este închis.

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)
Foto: https://pixabay.com/

Articol de Simona Lazăr, 10 Aprilie 2023, 07:31

Pentru creștini, există cinci tipuri de post, Postul cel mai greu sau mai aspru este numit și „post negru”, și nu le permite credincioșilor să bea și să mănânce nimic, de-a lungul unei zile sau chiar a mai multor zile. Se crede că acela care nu mănâncă nimic până în Duminica Învierii, va ști cu trei zile înainte când va fi să moară. Se mai crede și că acela care va ține postul din Săptămâna Mare numai cu pâine și apă, va adăuga jertfa sa, cât de mică ar fi ea, jertfei supreme a Fiului lui Dumnezeu.

Astăzi am să vă împărtășesc o rețetă de pâine. Pâine mănăstirească, pentru Lunea Mare.

Ai trebuință de: Un kg făină de grâu, 50 g drojdie de bere, o linguriță de sare, apă.

Se desface drojdia fecând-o cu puțină sare. Se presară făină și se lasă la loc cald, să se pornească la dospit. Când a început drojdia să facă spumă, se pune în mijlocul făinii, împreună cu sarea. Se adaugă apă, câte puțin, ca să nu se greșească proporțiile, și se începe a se frământa.

Când aluatul este suficient de legat și de elastic, se așează în mijlocul coveții sau al ligheanului, se face semnul crucii pe el, se acoperă cu un șervet curat și le lasă la dospit, la loc cald.

După ce aluatul a crescut suficient, se rupe în două și se modelează două pâini, care se pun în tavă și se crestează de două ori cu cuțitul.

Se unge fața pâinii cu puțină apă, înainte de a băga tava la cuptor. Când e aproape rumenită, se scoate, se unge din nou cu puțină apă și sare și se dă iarăși la cuptor, ca să facă o crustă frumoasă și lucioasă.

Un text de Simona Lazăr

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști