Ascultă Radio Antena Satelor Live

„Pere” din carne de vițel (rețetă bănățeană)

Primesc zilele acestea un telefon din Timișoara. Doamna Luci, cum se recomandă, îmi spune povestea unei cărți de bucate vechi de aproape un veac, "cartea dupa care, acum 50 de ani, o vecină care era bucatareasă a gătit la nunta mea".

09 Iulie 2015, 06:51

Las pentru mai târziu subiectul - cine știe, poate ne vom încumeta într-o zi să ajungem acolo, caci prea bogat în influențe culinare de tot felul e și Banatul - și vom poposi și în bucătăria doamnei Luci.

În schimb, o să-mi permit să vă relatez, în doar câteva minute, uimirea pe care mi-a provocat-o un fel de mâncare pus pe masă de o bună prietenă, Cornelia Moise, de felul ei dintr-un sat de pe lângă Caransebeș.

N-am prea înțeles eu de ce, după un delicios drob de vinete și o supă de fasole verde cu chisătură (chisatura e un fel de pastă obținută din slănină tăiată mărunt și amestecată cu ceapă tocană), am trecut direct la... desert. Cel puțin așa am crezut eu, când am văzut pe platou ditamai perele, tăvălite prin pesmet și prăjite...Numai că, de data asta, nu m-am priceput prea bine să descifrez "misterul" din farfurie. "Perele" mele erau din... carne de vițel.

După ce m-am delectat cu gustul lor rafinat, tot ce-am mai putut face a fost să îmi scot caietul de rețete și să notez conștiincios toate detaliile prepararii "perelor de carne".

Iei un rasol de vițel de un kil, un kil și ceva. Îl cureți, îl speli și-l dai în fiert în apă cu sare. După ce a fiert, scoți carnea de pe os și o tai foarte mărunt. Un sfert de kil de slănină afumată o tai cubulețe și o prăjești cu un pic de untură. Amesteci carnea cu slănina și cu o cană de orez (fiert și răcit). Mai adaugi sare și piper și numai dacă e nevoie puțin din apa în care a fiert rasolul. Amesteci bine, până se omogenizează. Apoi, iei cu mâna udă din aluatul de carne și îl modelezi în formă de pară, de mărime potrivită. Tăvălești fiecare pară prin făină, ou și pesmet, îi pui o codiță dintr-o crenguță de cimbru și o rumenești în untură încinsă.

Perele de carne se servesc la masă cu orez fiert și cu un sos de roșii cu zahăr caramelizat, ceea ce le dă și puțină dulceață.

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă