Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pește în aspic (pentru mesele de sărbătoare)

Acum, că dezlegare s-a dat la orice fel de bucate și că se apropie sărbătoarea Anului Nou, când, zice-se, se gătește musai pește, atunci ne-am gândit că de folos v-ar fi rețeta asta de Șalău în aspic!

Pește în aspic (pentru mesele de sărbătoare)

30 Decembrie 2022, 19:37

"Preuteasa" parintelui Ignatie a fost dintotdeauna femeie vrednica. Tinea casa cu mana de fier, cuhnia, pe cei cinci prunci "daruiti de Domnul", parohia intreaga si pe... "taica popa".

Unii spun ca pana si protopopul "se cam temea" de rigorile ei, cand venea in inspectie la parohie si coana Minodora il poftea la masa. Se temea, dar s-ar fi lasat tot mai des invitat, mai ales cand preuteasa gatea mancare de peste. Iar daca din intamplare mancarea aceea era "salau in aspic", atunci se ruga sa fie din belsug la masa, ca tare mai era gustos si imbietor! Si ce era al coanei Minodora, apoi nu-i putea lua nimeni - oricine ar fi mancat din bucatele ei si-ar fi dorit sa fie poftit si a doua oara...

S-a intamplat sa-i fiu oaspete o data, intr-o seara de toamna, iar pestele cu gust suav, topindu-se-n gura, avea sa ma faca sa-i cer gazdei reteta. Lucru greu de obtinut, caci preuteasa ar fi dat mai degraba haina de pe ea decat secretele cuhniilor. Dar, cu mici diplomatii, cu ocolisuri si promisiuni ca niciodata nu voi dezvalui taina altcuiva, am aflat si reteta ravnita. Si de-mi promiteti ca o veti pastra numai pentru domniile voastre si nimeni altul nu o va cunoaste, v-o spun, pe soptite...

SALAUL. Un peste de un kil, un kil si-un pic se spala, se curata de "urechi" si maruntaie. Se desprind fileurile si se taie felii late de vreo trei degete. Oasele, capul, aripioarele, icrele si laptii - daca e cazul - se pun in cratita, la fiert, impreuna cu o ceapa de marime potrivita, doua foi de dafin, sare. Dupa o jumatate de ceas, in aceeasi cratita se pun bucatile de salau, care fierb si ele vreo 10 minute. Atentie, la foc mic, sa nu cumva sa se sfarme. Se scot apoi usor bucatile de peste cu spumiera si se asaza pe un platou mai adanc, cu mici distante intre ele - pastrand forma pestelui, pe cat posibil. Se vor pune, la capetele potrivite, capul si coada. Zeama in care a fiert pestele se strecoara, se topesc in ea 10 grame de gelatina, se mai lasa sa dea un clocot si apoi se strecoara printr-un servet. Bucatile de salau le veti orna cu felii de lamaie, de morcov si cu frunze de patrunjel. Se toarna deasupra aspicul, cu mare grija, astfel incat sa fie acoperit tot pestele.

GARNITURA. Mai e cate ceva de spus. Tot gatind dupa reteta preutesei Minodora si incercand sa-mi uimesc oaspetii, sa fac sa para ca reteta-i noua, am luat seama la "garniturile" ce se potrivesc salaului in aspic. Salata de varza rosie - toamna, salata de cartofi noi - primavara, castraveti proaspeti - vara ori murati - iarna, si-n toate anotimpurile, sos de maioneza. Pofta buna!

Dresala cu cartofi (o rețetă roznoveană)
Reteta zilei 30 Decembrie 2022, 19:24

Dresala cu cartofi (o rețetă roznoveană)

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala cu cartofi (o rețetă roznoveană)
Poroniu ( o rețetă de pregătit în „Câșlegi”)
Reteta zilei 30 Decembrie 2022, 18:24

Poroniu ( o rețetă de pregătit în „Câșlegi”)

În Câșlegi - adică în timpul scurs între două posturi mari - cum ar fi, acum, Postul Crăciunului și Postul Paștelui, se...

Poroniu ( o rețetă de pregătit în „Câșlegi”)
Vărzări și plăcintă pe piatră (ca-n Apuseni)
Reteta zilei 30 Decembrie 2022, 18:19

Vărzări și plăcintă pe piatră (ca-n Apuseni)

Că nu-i masă fără plăcinte, în zi de sărbătoare, la țăranul român, asta e știută! Dar și mai de folos e să știm rețetele, ca...

Vărzări și plăcintă pe piatră (ca-n Apuseni)
Sângerete (rețetă de pe Valea Teiușului)
Reteta zilei 30 Decembrie 2022, 18:17

Sângerete (rețetă de pe Valea Teiușului)

La Ignat, de „tăierea porcului”, multe bucate se fac, după tradiție. Un fel de cârnat care are, drept ingredient principal,...

Sângerete (rețetă de pe Valea Teiușului)
Ciorbă de fasole cu afumătură, în castron de pâine
Reteta zilei 23 Noiembrie 2022, 08:38

Ciorbă de fasole cu afumătură, în castron de pâine

Ciorba de fasole cu afumatura, in castron de paine, e o reteta intrata deja in traditie si-n Ardeal, in Tinutul Secuiesc, dar...

Ciorbă de fasole cu afumătură, în castron de pâine
Reteta zilei 22 Noiembrie 2022, 20:58

Supă de nohot (rețetă dintr-o carte veche)

Rețeta zilei de azi ne trimite departe, in trecutul culinar al unei Românii savuroase. Și chiar dacă ingredientul la care o...

Supă de nohot (rețetă dintr-o carte veche)
Reteta zilei 22 Noiembrie 2022, 20:58

Tochitura moldovenească a Niculinei Măric

Tochitura moldoveneasca! Reteta aceasta este atat de populara pe plaiurile moldovenesti, incat nu exista gospodina care sa nu...

Tochitura moldovenească a Niculinei Măric
Reteta zilei 22 Noiembrie 2022, 20:38

Hribi uscați cu usturoi (rețeta Mariei Cristea Șoimu)

Între autorii de cărți de bucate din zilele noastre, Maria Cristea Șoimu se remarcă prin tenacitatea cu care caută, încă, în...

Hribi uscați cu usturoi (rețeta Mariei Cristea Șoimu)