Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pește la cuptor, cu sos de usturoi

In timpul Postului Craciunului, pestele devine alimentul preferat, intrerupand monotonia preparatelor din legume. Nu putem insa sa-l mancam oricand, trebuie sa asteptam zilele in care avem "dezlegare la peste". Ca acum, de sărbătoarea Sfântului Nicolae

Pește la cuptor, cu sos de usturoi
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 06 Decembrie 2024, 13:52

In general, ar fi bine sa consumam peste foarte des pe parcursul intregului an, fiind mult mai hranitor decat orice alt preparat din carne. Este foarte bogat in saruri minerale si vitamine, mai mult decat atat, din multe specii marine se face celebra untura de peste.
Mult mai gustoasa este insa carnea de peste, gatita in fel si chip. De altfel, pestele era preparat in Europa, mai ales prin fierbere, inca din cele mai vechi timpuri. Exista chiar o lege care ii obliga pe oameni sa manance peste in fiecare vineri. Abia la mijlocul secolului al XIX-lea "varianta prajita" a acestuia devine populara. De cele mai multe ori, pestele prajit este servit cu sare sau otet. Otetul poate fi si din malt sau cu ceapa (in acest caz se pun intr-o sticla de otet si cateva cepe). Astăzi însă nu vom prăji peștele, ci îl vom găti după o rețetă aflată de la Tanti Florița, din Poiana, sat adormit în brațele Tazlăului.

Pește la cuptor, cu sos de usturoi.
Ai trebuință de 2 kg peste, 50 gr usturoi, 50 ml otet, 200 ml ulei, sare, piper.
Pestele se curata, se spala si se dezoseaza. Otetul se dilueaza cu 500 ml apa si se fierbe. Pestele se inabusa sau se prajeste in 150 ml ulei. Se condimenteaza cu piper si sare, dupa care se introduce la cuptor. Spre finalul inabusirii, se adauga otetul fierbinte si se mentine la cuptor inca 5 minute. Se raceste si se asaza pe un platou. Usturoiul pisat se omogenizeaza cu 50 ml ulei, obtinandu-se un sos care se toarna peste portiile de peste. Pestele se serveste rece, cu sosul de usturoi.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion