Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pește prăjit cu usturoi și ierburi

Dacă vrem să explorăm gastronomia lumii, vom descoperi gusturi surprinzătoare, în rețete pe care le putem asocia ușor celor pe care le cunoaștem din gastronomia românească. Așa cum este și acest „Pește prăjit cu usturoi și ierburi/ Qovurilgan baliq” din Uzbekistan.

Pește prăjit cu usturoi și ierburi
Pește prăjit Foto: https://pixabay.com/

Articol de Simona Lazăr, 15 Martie 2023, 12:24

Uzbekistanul oferă o gastronomie savuroasă și parfumată, afându-se la o răscruce a tradițiilor culinare slave, turcești și asiatice. Mărarul se întâlnește aici, împreună cu coriandrul, în timp ce mielul și stafidele se alătură păstârnacului și sfeclei. Pepenii uzbeci erau odată cadouri prețioase pentru califi și țari. Bucătăria uzbecă este foarte populară în fostul spațiu sovietic, unde regăsim sute de restaurante dedicate ei. Peștele nu este poate la mare căutare în dietele uzbece. Sectorul pescuitului și acvaculturii angajează doar câteva mii de oameni, dintr-o populație de aproape 35 de milioane; producția și consumul pe cap de locuitor sunt scăzute. Dar ceea ce există, merită reținut.

Ingrediente: 1 crap de 1-1,5 kg, eviscerate, fără cap și coadă, 10 căței de usturoi (în funcție de gust și toleranță, tocați fin), 2 roșii, un buchețel de mărar (pătrunjel și coriandru, dacă se dorește), tocat mărunt, pasta de tomate; optional: un ardei iute, făină.

Mod de preparare: Tăiați peștele în bucăți în cotlete de forma literei „V” (acest lucru este cunoscut ca o tăietură „darne”.) Dați la rece. Amestecați o treime din usturoi cu jumătate din cantitatea de mărar (si din alte ierburi, dacă e cazul) si adăugați un praf de sare. Treceți bucățile de pește în acest amestec și lăsați la frigider pentru o oră. Puneți o treime din usturoi în apă caldă, adăugând puțină sare și oțet, pentru a face marinada. Puneți la frigider. Dați roșiile și ardeiul prin răzătoare sau râșniță. Adăugați mai mult mărar, puțină apă și pastă de roșii și amestecați pentru a face un sos. Asezonați după cum este necesar.

Acum încălziți uleiul de gătit într-o cratiță adâncă sau într-un wok. Scoateți bucățile de pește din frigider, pudrați-le cu puțină făină dacă folosiți (nu este necesar, dar va adăuga un plus de crocant) și prăjiți-le până devin aurii. Poate doriți să faceți acest lucru în etape, pentru a evita scăderea temperaturii uleiului. Când este gata, scoateți bucățile de pește și puneți-le pentru scurt timp pe hârtie de bucătărie pentru a se scurge excesul de grăsime. Aproape imediat – sau cât mai curând posibil – înmuiați peștele prăjit în marinada de usturoi. În mod ideal, bucățile de crap ar trebui să sfârâie pe măsură ce lichidul cu usturoi curge peste ele. Presărați mărarul rămas și orice alte ierburi peste pește. Serviți rapid, cu sos de roșii ca garnitură.

Sfat: În acest fel de mâncare, de exemplu, crapul este tăiat, prăjit în ulei care clocotește (fiți foarte, foarte atent când gătiți asta acasă!) și imediat înăbușit în marinată de usturoi și ierburi.

Un text de Simona Lazăr

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Reteta zilei 20 Iunie 2023, 22:46

Tartă cu mere, lămâie și mereng

Dacă aveți în curte un măr dulce, din cele care au fructul zemos pe la Sân Petru, atunci e timpul să vă gândiți să pregătiți...

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Reteta zilei 19 Iunie 2023, 22:50

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu

Maria general Dobrescu a fost inspector general, la Ministerul Instrucțiunii Publice din România interbelică, pentru tot ceea...

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Reteta zilei 17 Iunie 2023, 23:31

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei

Am încheiat o zi lungă şi toridă chiar în centrul Capitalei. Adică la kilometrul 0 (ori undeva foarte pe-aproape), şi aveam...

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Reteta zilei 04 Iunie 2023, 00:55

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor

Sarmale de Rusalii - o rețetă de ținut minte! În Duminica Rusaliilor, creştinii se ospătau cu bucate alese, mergând într-un...

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Reteta zilei 25 Mai 2023, 00:44

Tarta de pește pentru ziua de Ispas

La 25 mai anul acesta, creştinii sărbătoresc Înălţarea Domnului, ultimul eveniment important în ciclul de ritualuri pascale....

Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Păstrăvi pe pat de roșii
Reteta zilei 07 Mai 2023, 21:20

Păstrăvi pe pat de roșii

Ce loc să fie mai prielnic unei discuții prietenești decăt bucatăria!? Câtă vreme se face cafeaua, poți să vorbești despre...

Păstrăvi pe pat de roșii
Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Reteta zilei 28 Aprilie 2023, 00:50

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”

Rețeta de pește care urmează poate fi gătită în oricare zi a anului. Dar acum, parcă, se potrivește mai bine ca oricând!...

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România