Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pește prăjit cu usturoi și ierburi

Dacă vrem să explorăm gastronomia lumii, vom descoperi gusturi surprinzătoare, în rețete pe care le putem asocia ușor celor pe care le cunoaștem din gastronomia românească. Așa cum este și acest „Pește prăjit cu usturoi și ierburi/ Qovurilgan baliq” din Uzbekistan.

Pește prăjit cu usturoi și ierburi

Articol de Simona Lazăr, 14 Martie 2023, 12:44

Uzbekistanul oferă o gastronomie savuroasă și parfumată, afându-se la o răscruce a tradițiilor culinare slave, turcești și asiatice. Mărarul se întâlnește aici, împreună cu coriandrul, în timp ce mielul și stafidele se alătură păstârnacului și sfeclei. Pepenii uzbeci erau odată cadouri prețioase pentru califi și țari. Bucătăria uzbecă este foarte populară în fostul spațiu sovietic, unde regăsim sute de restaurante dedicate ei. Peștele nu este poate la mare căutare în dietele uzbece. Sectorul pescuitului și acvaculturii angajează doar câteva mii de oameni, dintr-o populație de aproape 35 de milioane; producția și consumul pe cap de locuitor sunt scăzute. Dar ceea ce există, merită reținut.

Ingrediente: 1 crap de 1-1,5 kg, eviscerate, fără cap și coadă, 10 căței de usturoi (în funcție de gust și toleranță, tocați fin), 2 roșii, un buchețel de mărar (pătrunjel și coriandru, dacă se dorește), tocat mărunt, pasta de tomate; optional: un ardei iute, făină.

Mod de preparare: Tăiați peștele în bucăți în cotlete de forma literei „V” (acest lucru este cunoscut ca o tăietură „darne”.) Dați la rece. Amestecați o treime din usturoi cu jumătate din cantitatea de mărar (si din alte ierburi, dacă e cazul) si adăugați un praf de sare. Treceți bucățile de pește în acest amestec și lăsați la frigider pentru o oră. Puneți o treime din usturoi în apă caldă, adăugând puțină sare și oțet, pentru a face marinada. Puneți la frigider. Dați roșiile și ardeiul prin răzătoare sau râșniță. Adăugați mai mult mărar, puțină apă și pastă de roșii și amestecați pentru a face un sos. Asezonați după cum este necesar.

Acum încălziți uleiul de gătit într-o cratiță adâncă sau într-un wok. Scoateți bucățile de pește din frigider, pudrați-le cu puțină făină dacă folosiți (nu este necesar, dar va adăuga un plus de crocant) și prăjiți-le până devin aurii. Poate doriți să faceți acest lucru în etape, pentru a evita scăderea temperaturii uleiului. Când este gata, scoateți bucățile de pește și puneți-le pentru scurt timp pe hârtie de bucătărie pentru a se scurge excesul de grăsime. Aproape imediat – sau cât mai curând posibil – înmuiați peștele prăjit în marinada de usturoi. În mod ideal, bucățile de crap ar trebui să sfârâie pe măsură ce lichidul cu usturoi curge peste ele. Presărați mărarul rămas și orice alte ierburi peste pește. Serviți rapid, cu sos de roșii ca garnitură.

Sfat: În acest fel de mâncare, de exemplu, crapul este tăiat, prăjit în ulei care clocotește (fiți foarte, foarte atent când gătiți asta acasă!) și imediat înăbușit în marinată de usturoi și ierburi.

Un text de Simona Lazăr

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 28 Aprilie 2024, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Reteta zilei 26 Aprilie 2024, 18:51

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește

Duminica Floriilor este ultima dintre (puținele) „dezlegări la pește” pe care creștinul practicant le are în acest post al...

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare
Reteta zilei 01 Martie 2024, 11:26

Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare

Ați dori să mâncați anghinare? Iată ce trebuie să știți despre gătitul și prepararea acestei legume cu puține calorii, bogată...

Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare
3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)
Reteta zilei 27 Ianuarie 2024, 06:48

3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)

Inca din primele carti de bucate care apar in Romania secolului al XIX-lea, gasim retete care folosesc drept ingredient...

3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)
Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat