Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pilaf cu carne de porc

Daca la 6 ianuarie, de Boboteaza, se deschidea cerul, iar apele capatau puteri tamaduitoare, la 7 ianuarie, de Sfantul Ioan Botezatorul, timpul porneste agale din loc, caci nu intamplator aceasta zi mai este numita si "cap de an".

07 Ianuarie 2017, 06:56

Luna ianuarie reprezinta pentru gospodari miezul iernii, atunci cand pericolele stau la panda. Vechile traditii romanesti pomenesc in aceasta zi de 7 ianuarie a fost plamadita lumea, si tot acum pruncii se afla sub ocrotirea sfantului care nu-i lasa sa treaca nebotezati. De altfel, multe gospodarii au la loc de cinste icoana sfantului, considerat a fi protectorul casei.

Pentru a fi feriti de tot felul de boli si nenorociri, oamenii ies afara, se uda cu zapada sau apa si se feresc a lucra. in schimb, femeile pornesc la "iordanit", un ritual la care participa doar nevestele. Ele se aduna seara laolalta, in casa uneia dintre ele si acolo asaza pe mese mancare si bautura din care se ospateaza. in acelasi timp, se danseaza si se canta, barbatii fiind opriti a lua parte la aceasta petrecere. Dimineata, cand pornesc catre casele lor, femeile cer cate un vas de vin, drept rascumparare, de la barbatii care le ies in cale. in alte parti, crestinii care merg la biserica la slujba de Sfantul Ioan au parte si ei de "iordanit". Numai ca de aceasta data, ei sunt ridicati in brate de trei ori la iesirea din biserica si stropiti cu agheasma. Drept rasplata, crestinii le dau feciorilor bani, vin sau colaci.

Un alt obicei respectat la Sfantul Ioan este "masa moasei". "Moasa merge cu apa sfintita si cu un buchet din flori uscate si frunze verzi de muscata pe la «nepoate», spre a le invita la petrecere. Plocoanele aduse de fiecare mama sunt asezate pe masa, in jurul colacului moasei. Ceremonia incepe cu tamaierea nepoatelor si aprinderea lumanarii de pe masa. Colacul cel mare al moasei este rupt in mai multe bucati si impartit nepoatelor, care isi prorocesc, daca mai nasc sau nu copii, daca acestia vor fi fete sau baieti. Urmeaza apoi petrecerea, cu mancare si bautura." - scria Ion Ghinoiu in cartea sa "Zile si mituri. Calendarul taranului roman.

Rețeta zilei de azi este: Pilaf cu cu carne de porc și busuioc

Ai trebuinta de 150 g orez, 600 g muschi de porc, o linguriță de busuioc uscat, mărunțit, 50 g brânză uscată rasă, 150 ml ulei de floarea-soarelui, 100 ml vin alb sec, sare, piper, patrunjel.

Muschiul de porc se taie cuburi, se condimenteaza si se prajeste in putin ulei incins. Se acopera cu apa si se lasa sa scada sosul format. Se incinge restul de ulei, se pune orezul spalat si scurs de apa, se caleste doua minute, apoi se toarna vinul alb. Se amesteca pana se evapora vinul, se adauga apa cat sa-l acopere, sare si piper. Cand este fiert, se pun carnea de porc, busuiocul, patrunjelul tocat si brânza rasă. Se amesteca, se mai tine pe foc cinci minute si se serveste.

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă