Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pilaf cu carne de porc

Daca la 6 ianuarie, de Boboteaza, se deschidea cerul, iar apele capatau puteri tamaduitoare, la 7 ianuarie, de Sfantul Ioan Botezatorul, timpul porneste agale din loc, caci nu intamplator aceasta zi mai este numita si "cap de an".

07 Ianuarie 2017, 06:56

Luna ianuarie reprezinta pentru gospodari miezul iernii, atunci cand pericolele stau la panda. Vechile traditii romanesti pomenesc in aceasta zi de 7 ianuarie a fost plamadita lumea, si tot acum pruncii se afla sub ocrotirea sfantului care nu-i lasa sa treaca nebotezati. De altfel, multe gospodarii au la loc de cinste icoana sfantului, considerat a fi protectorul casei.

Pentru a fi feriti de tot felul de boli si nenorociri, oamenii ies afara, se uda cu zapada sau apa si se feresc a lucra. in schimb, femeile pornesc la "iordanit", un ritual la care participa doar nevestele. Ele se aduna seara laolalta, in casa uneia dintre ele si acolo asaza pe mese mancare si bautura din care se ospateaza. in acelasi timp, se danseaza si se canta, barbatii fiind opriti a lua parte la aceasta petrecere. Dimineata, cand pornesc catre casele lor, femeile cer cate un vas de vin, drept rascumparare, de la barbatii care le ies in cale. in alte parti, crestinii care merg la biserica la slujba de Sfantul Ioan au parte si ei de "iordanit". Numai ca de aceasta data, ei sunt ridicati in brate de trei ori la iesirea din biserica si stropiti cu agheasma. Drept rasplata, crestinii le dau feciorilor bani, vin sau colaci.

Un alt obicei respectat la Sfantul Ioan este "masa moasei". "Moasa merge cu apa sfintita si cu un buchet din flori uscate si frunze verzi de muscata pe la «nepoate», spre a le invita la petrecere. Plocoanele aduse de fiecare mama sunt asezate pe masa, in jurul colacului moasei. Ceremonia incepe cu tamaierea nepoatelor si aprinderea lumanarii de pe masa. Colacul cel mare al moasei este rupt in mai multe bucati si impartit nepoatelor, care isi prorocesc, daca mai nasc sau nu copii, daca acestia vor fi fete sau baieti. Urmeaza apoi petrecerea, cu mancare si bautura." - scria Ion Ghinoiu in cartea sa "Zile si mituri. Calendarul taranului roman.

Rețeta zilei de azi este: Pilaf cu cu carne de porc și busuioc

Ai trebuinta de 150 g orez, 600 g muschi de porc, o linguriță de busuioc uscat, mărunțit, 50 g brânză uscată rasă, 150 ml ulei de floarea-soarelui, 100 ml vin alb sec, sare, piper, patrunjel.

Muschiul de porc se taie cuburi, se condimenteaza si se prajeste in putin ulei incins. Se acopera cu apa si se lasa sa scada sosul format. Se incinge restul de ulei, se pune orezul spalat si scurs de apa, se caleste doua minute, apoi se toarna vinul alb. Se amesteca pana se evapora vinul, se adauga apa cat sa-l acopere, sare si piper. Cand este fiert, se pun carnea de porc, busuiocul, patrunjelul tocat si brânza rasă. Se amesteca, se mai tine pe foc cinci minute si se serveste.

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei