Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pilaf cu praz (rețetă dobrogeană)

Ne-am obișnuit să asociem prazul bucătăriei oltenești și, în bună măsură, nu greșim dacă vom crede asta. Însă praz se mănâncă și-n Dâmbovița - care nu-i în Oltenia, și-n Prahova, ba chiar și în multe comunități din Dobrogea... A

23 Iulie 2016, 08:02

sta ca să nu aruncăm cu leasa de prins păsări și povești prea departe. În Dobrogea, unde contaminarea cu elemente ale bucătăirie otomane - precum celebrul pilavi - este destul de vizibilă, vom găsi și această rețetă delicioasă de pilaf cu praz.

Ca să îl pregătești ai trebuință de câteva fire de praz, un sfert de kilogram de ore, câteva linguri de ulei, o lingură de pastă de tomate, sare și piper. De la praz se va folosi partea albă, care e mai puțin fibroasă și ațoasă (dacă avem cumva prăzoaice - mai subțiri și mai fine - pentru un gust mai puternic, putem folosi și puțin din partea verde). Prazul se curăță. se taie rondele și se înăîbușă în ulei cu apă.

Orezul se curăță, se spală, se lasă la scurs, apoi se adaugă peste praz unde se lasă să fiarbă înăbușit primele 10 minute. Abia după aceea se vor adăuga două căni cu apă caldă (dacă e post) sau cu supă de carne (dacă nu-i). Se lasă să fiarbă primele clocote. Se potrivește de sare și piper și se dă vasul la cuptor, o jumătate de ceas până se înmoaie orezul (la pilaf, el nu e bine să rămână al dente, cum e cazul pentru risotto-ul italian.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion