Ascultă Radio Antena Satelor Live

Plachie de stridii - rețeta Ecaterinei Steriady (colonelu), de la 1871

Plachie de stridii - e o curiozitate, azi, dar în veacul al XIX-lea, pe când stridiile de Marea Neagră (chiar dacă mai mici decât vestitele stridii de Arcachon) erau la mare căutare, rețeta asta își găsise locul prin cuhnii. Și-n cărțile de bucate, de bună seamă.

22 Noiembrie 2022, 08:38

Pentru că o dată ce ne-am pornit a scrie culegeri de rețete, nu ne-am mai oprit (sic!).

Plachie și plachii

Știu că știți o mulțime de rețete de plachii. Și una singură dacă ați ști – plachia clasică de crap – tot ați fi câștigați. Că-i mâncare delicioasă, de să te lingi pe degete, cum zice românașul nostru. Mmmm! Dar uite că acum un veac și jumătate – sau pe-acolo – se pregăteau în Principatele Române și-alte bucate botezate drept... plachii. Cum e și plachia asta de stridii, pe care-am să mă-nvrednicesc și eu să o gătesc. La vremea aceea, stridiile erau pescuite-n Marea Neagră. Azi le-om lua de pe unde le-om găsi. Știință am că-n largul mării sunt... crescătorii de midii. Cu stridiile, nu știu ce să zic... Dar, ori-de-unde le veți lua, de pregătit le pregătiți așa:

Plachie de stridii - rețeta

Ia 200 de stridii, spală-le bine, deschide-le cu un cuțit pun prin partea cea mai îngustă și pune miezul stridiei, cu apa ce se găsește în ea, într-o cratiță de pământ smălțuită și foarte curată. Apoi toarnă peste ele sostul fiert gata. Sosul îl faci așa: Pui într-o tingire 600 g de vin, 210 g untdelemn, zeama de la două lămâi și felioare tăiate în patru și curățate de coaja cea galbenă, o lingură plină de bulion și câteva fire de usturoi tăiate în lung, rădăcină de pătrunjel tăiată felii, foi de dafin, piper și sarea necesară. Le fierbi toate împreună vreo trei minute. Sosul, cum ziceam, îl torni peste stridiile din cratiță și dai la rece, cu capac, vreo câteva zile. Stridiile se... murează în zeama asta.

Plachia astfel pregătită, după rețeta Ecaterinei Steriady colonelu, e bună și-n deschiderea ospețelor, și-n miezul lor. Atâta doar să știi, că-n vremea ei un om putea să ceară – și, evident, și să mănânce – chiar și câte zece duzini de stridii la o masă...!

Gurmanzi, românii anilor 1800!

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2023, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2023, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 13 Aprilie 2023, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Reteta zilei 11 Aprilie 2023, 22:09

Borș cu fasole albă (rețetă de post)

În Postul Mare al Paștilor, creștinii se învrednicesc să se abțina de la consumarea anumitor alimente, precum carnea, ouăle,...

Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)
Reteta zilei 10 Aprilie 2023, 07:31

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)

A șaptea etapă din Postul Paștilor, Săptămâna Mare, ar putea fi la fel de bine numită și Săptămâna Neagră, pentru că este –...

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)
„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii
Reteta zilei 09 Aprilie 2023, 04:34

„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii

Pentru că sunt Floriile și e dezlegare la pește, nu avem cum trece peste această zi fără o rețetă la temă. Azi, anume pentru...

„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii
Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)
Reteta zilei 07 Aprilie 2023, 04:33

Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)

Retete romanesti de post! Știu bine că asta vreți să aflați de la mine! Și-am brodit rubrica de astăzi tocmai pe acest gând:...

Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)