Ascultă Radio Antena Satelor Live

Potârnichi boierești (rețetă din alte timpuri)

Potârnichile! Păsăruici mari abia cât pumnul unui bărbat învățat cu munca la cîâmp ori la pădure. „Orătanie” la care nu avea acces tot omul odinioară, cum nici azi nu se încumetă multă lume să poftească.

28 Ianuarie 2015, 06:27

M-am pomenit azi rememorând o rețetă fastuoasă, pe care arareori o pregăteau gospodinele din satul bunicii, numind-o, cu un soi de reverență în glas: „potârnichi boierești”, căci demult de tot se gătea la conacul frumoasei grecoaice, nevasta boierului de prin partea locului.

Ai trebuință de: potârnichi (câte două de fiecare mesean), curățate de pene, puf și măruntaie și pârlite, ulei de măsline, unt, câțiva căței de usturoi, rozmarin, dafin, măghiran, boia de ardei iute, boia de ardei dulce, ceapă urscată, o țelină mică, o legătură de pătrunjel verde, ardei, câteva polonice de supă de pasăre (stock), o lingură de făină, un pahar de vin.

Cum se pregătește. Presărați păsările cu sare și piper, după care le puneți să se prăjească ușor, într-o cratiță în care s-au încins două linguri de ulei de măsline și două „nuci” de unt. Pentru aromă, aruncați în același vas câțiva căței de usturoi, trei fire de rozmarin și o frunză de dafin. Când usturoiul începe să roșească în cratiță, iar potârnichile să prindă rumeneală, se scot din vas și în locul lor veți pune trei cepe tocate mărunt, o țelină, așijderea, o legatură de pătrunjel, un ardei. Și iarăși condimente: măghiran, boia de ardei dulce și iute, iar la urmaăde tot două polonice de supă fierbinte, să înceapă a bolborosi mâncarea, la foc potrivit.

Într-o altă cratiță se începe prepararea unui sos din vin alb-sec, oțet și alte două polonice de supă, o lingură de ulei de măsline și încă două „nucșoare” de unt, o lingură de făină. Se lasă pe foc, până ce scade pe jumătate.

Într-un vas termorezistent veți așeza potârnichile rumenite, răsturnând cu grijă deasupra lor sosul și legumele înăbușite. Presărați deasupra câteva boabe de piper și de enibahar, mai potriviți de sare și băgați tava la cuptor, la foc mic, vreme de aproape trei ceasuri.

Iar dacă vreți să simțiți cu adevărat savoarea unor bucate „boierești”, amânați-vă bucuria până a doua zi, când, decorate cu lămâie și pătrunjel verde, vă puteți din ele înfrupta pe îndelete.

- rețetă culeasă din satul Bălăneasa, județul Bacău, de Simona Lazăr

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști