Ascultă Radio Antena Satelor Live

Potârnichi boierești (rețetă din alte timpuri)

Potârnichile! Păsăruici mari abia cât pumnul unui bărbat învățat cu munca la cîâmp ori la pădure. „Orătanie” la care nu avea acces tot omul odinioară, cum nici azi nu se încumetă multă lume să poftească.

28 Ianuarie 2015, 06:27

M-am pomenit azi rememorând o rețetă fastuoasă, pe care arareori o pregăteau gospodinele din satul bunicii, numind-o, cu un soi de reverență în glas: „potârnichi boierești”, căci demult de tot se gătea la conacul frumoasei grecoaice, nevasta boierului de prin partea locului.

Ai trebuință de: potârnichi (câte două de fiecare mesean), curățate de pene, puf și măruntaie și pârlite, ulei de măsline, unt, câțiva căței de usturoi, rozmarin, dafin, măghiran, boia de ardei iute, boia de ardei dulce, ceapă urscată, o țelină mică, o legătură de pătrunjel verde, ardei, câteva polonice de supă de pasăre (stock), o lingură de făină, un pahar de vin.

Cum se pregătește. Presărați păsările cu sare și piper, după care le puneți să se prăjească ușor, într-o cratiță în care s-au încins două linguri de ulei de măsline și două „nuci” de unt. Pentru aromă, aruncați în același vas câțiva căței de usturoi, trei fire de rozmarin și o frunză de dafin. Când usturoiul începe să roșească în cratiță, iar potârnichile să prindă rumeneală, se scot din vas și în locul lor veți pune trei cepe tocate mărunt, o țelină, așijderea, o legatură de pătrunjel, un ardei. Și iarăși condimente: măghiran, boia de ardei dulce și iute, iar la urmaăde tot două polonice de supă fierbinte, să înceapă a bolborosi mâncarea, la foc potrivit.

Într-o altă cratiță se începe prepararea unui sos din vin alb-sec, oțet și alte două polonice de supă, o lingură de ulei de măsline și încă două „nucșoare” de unt, o lingură de făină. Se lasă pe foc, până ce scade pe jumătate.

Într-un vas termorezistent veți așeza potârnichile rumenite, răsturnând cu grijă deasupra lor sosul și legumele înăbușite. Presărați deasupra câteva boabe de piper și de enibahar, mai potriviți de sare și băgați tava la cuptor, la foc mic, vreme de aproape trei ceasuri.

Iar dacă vreți să simțiți cu adevărat savoarea unor bucate „boierești”, amânați-vă bucuria până a doua zi, când, decorate cu lămâie și pătrunjel verde, vă puteți din ele înfrupta pe îndelete.

- rețetă culeasă din satul Bălăneasa, județul Bacău, de Simona Lazăr

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 28 Aprilie 2024, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Reteta zilei 26 Aprilie 2024, 18:51

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește

Duminica Floriilor este ultima dintre (puținele) „dezlegări la pește” pe care creștinul practicant le are în acest post al...

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare
Reteta zilei 01 Martie 2024, 11:26

Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare

Ați dori să mâncați anghinare? Iată ce trebuie să știți despre gătitul și prepararea acestei legume cu puține calorii, bogată...

Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare
3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)
Reteta zilei 27 Ianuarie 2024, 06:48

3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)

Inca din primele carti de bucate care apar in Romania secolului al XIX-lea, gasim retete care folosesc drept ingredient...

3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)
Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat