Ascultă Radio Antena Satelor Live

Prăjitura cu miere, de Sânziene - rețetă și ritual

Ziua de 24 iunie, aflată în preajma solstițiului de vară (atunci când ziua este cea mai lungă, iar noaptea cea mai scurtă), „găzduiește” două evenimente importante... pentru care vă recomand o rețetă specială.

Prăjitura cu miere, de Sânziene - rețetă și ritual

24 Iunie 2021, 06:59

Din punct de vedere crestin se serbeaza nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. Aceasta sarbatoare s-a suprapus insa peste una mult mai veche, antecrestina. Este vorba despre Sanziene sau Dragaica, sarbatoarea prin excelenta a fertilitatii, a luminii si a puterii benefice a descantecelor.

Sanzienele, divinitati magice asemanatoare zanelor sau Rusaliilor, au puterea de a face campurile sa rodeasca, vindeca bolile si suferintele oamenilor, iar plantele "atinse" de ele capata puteri miraculoase. Atunci cand li se nesocoteste ziua, ele abat asupra satelor furtuni cu grindina si fulgere. In cinstea Sanzienelor, dar si a puterii Soarelui, fetele danseaza hora Dragaicelor. Una dintre fete, imbracata in alb, ca o mireasa, impodobita cu o cununa de sanziene si avand in mana steagul Dragaicei (un bat foarte lung ce are in varf flori, frunze de pelin si spice de grau), danseaza impreuna cu suratele ei, trecand pe la fiecare casa. Dansul ritualic are rolul de a vindeca boli si in acest scop mamele isi lasa copiii sa fie tinuti in brate de Dragaica.

Pentru... Drăgăici și copii.... pregătim împreună cu voi o prăjitură cu miere, dulce cum sunt zilele de vară.

Ai trebuință de 225 g stafide, 75 g miere lichidă, 300 ml ceai tare proaspăt preparat, două ouă mari uşor bătute, 275 g făină de grâu integrală, 1⁄2 de linguriţă de amestec de mirodenii fin mărunţite (vanilie, scorţişoară, cuişoare), o lingură de praf de copt.

Puneţi stafidele într-un vas. Dizolvaţi mierea în ceai şi puneţi amestecul peste stafide. Lăsaţi la macerat două ore. Adăugaţi ouăle în amestecul cu stafide. Cuptorul se preîncălzeşte la 180˚C. Se amestecă făina cu mirodeniile şi praful de copt şi se adaugă amestecul de ouă bătute, stafide cu ceai şi miere. Transferaţi într-o formă bine unsă cu capacitatea de 900 g. Coaceţi timp de o oră şi zece minute pe un grătar şi serviţi tăiat felii alături de unt.

Un text de Simona Lazăr

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume