Ascultă Radio Antena Satelor Live

Prăjitură fiartă în lapte (rețetă pentru Duminica Lăsatului de Sec de Brânză)

În Duminica Lăsatului de Sec de Brânză se așază pe mese bucate din belșug, ca și cum ai mânca pentru mai multe zile la un loc. După petrecere, fiecare gospodar mănâncă un ou, cât se poate de repede, ca să fie la fel de sănătos și de puternic, ca un ou, și pentru ca Postul să treacă foarte repede și să fie ușor.

22 Februarie 2015, 10:12

Important este ca fiecare să își ceară iertare de la vecini sau de la rude, fiind esențial să se intre în Post în împăcare și în liniște. Din rețetarul Lăsatului de Sec de Brânză am ales pentru astăzi Prăjitura fiartă în lapte, așa cu se face la Vărădia de Mureș.

Ai trebuință de 500 g făină, 6 gălbenușuri, 300 ml lapte, 30 g drojdie, 100 g zahăr tos, 150 g zahăr pudră, 150 g unt, zahăr vanilinat, sare.

Cum se procedează: Făina se bate cu gălbenușurile, jumătate din cantitatea de lapte (în care s-a dizolvat și drojdia, lichefiată cu o lingură de zahăr). Se bate cu lingura de lemn, până când se desprinde de pe ea. Se lasă deoparte o oră, să se odihnească.
Untul se bate cu zahărul pudră, până se face spumă.

Se întinde o foaie de aluat și se unge cu spuma de unt. Se rulează strâns foaia și se taie din ea bucăți de 10 cm lungime. Se așază rulourile de aluat într-o tavă rotundă, unsă cu unt, lăsându-le să mai crească o jumătate de oră.

Se dau la cuptor la foc mic și, când încep să se rumenească, se toarnă deasupra restul de lapte fiert și amestecat cu zahăr tos (100 g) și parfumat cu zahăr vanilinat. Se dă din nou la cuptor, până se încheagă laptele.

- rețetă culeasă din Vărădia de Mureș, județul Arad, și publicată în volumul „Rețete de Paști” de Simona Lazăr și Simona Chiriac, Editura Jurnalul, 2007

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 28 Aprilie 2024, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Reteta zilei 26 Aprilie 2024, 18:51

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește

Duminica Floriilor este ultima dintre (puținele) „dezlegări la pește” pe care creștinul practicant le are în acest post al...

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare
Reteta zilei 01 Martie 2024, 11:26

Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare

Ați dori să mâncați anghinare? Iată ce trebuie să știți despre gătitul și prepararea acestei legume cu puține calorii, bogată...

Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare
3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)
Reteta zilei 27 Ianuarie 2024, 06:48

3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)

Inca din primele carti de bucate care apar in Romania secolului al XIX-lea, gasim retete care folosesc drept ingredient...

3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)
Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat