Ascultă Radio Antena Satelor Live

Prăjitură fiartă în lapte (rețetă pentru Duminica Lăsatului de Sec de Brânză)

În Duminica Lăsatului de Sec de Brânză se așază pe mese bucate din belșug, ca și cum ai mânca pentru mai multe zile la un loc. După petrecere, fiecare gospodar mănâncă un ou, cât se poate de repede, ca să fie la fel de sănătos și de puternic, ca un ou, și pentru ca Postul să treacă foarte repede și să fie ușor.

22 Februarie 2015, 10:12

Important este ca fiecare să își ceară iertare de la vecini sau de la rude, fiind esențial să se intre în Post în împăcare și în liniște. Din rețetarul Lăsatului de Sec de Brânză am ales pentru astăzi Prăjitura fiartă în lapte, așa cu se face la Vărădia de Mureș.

Ai trebuință de 500 g făină, 6 gălbenușuri, 300 ml lapte, 30 g drojdie, 100 g zahăr tos, 150 g zahăr pudră, 150 g unt, zahăr vanilinat, sare.

Cum se procedează: Făina se bate cu gălbenușurile, jumătate din cantitatea de lapte (în care s-a dizolvat și drojdia, lichefiată cu o lingură de zahăr). Se bate cu lingura de lemn, până când se desprinde de pe ea. Se lasă deoparte o oră, să se odihnească.
Untul se bate cu zahărul pudră, până se face spumă.

Se întinde o foaie de aluat și se unge cu spuma de unt. Se rulează strâns foaia și se taie din ea bucăți de 10 cm lungime. Se așază rulourile de aluat într-o tavă rotundă, unsă cu unt, lăsându-le să mai crească o jumătate de oră.

Se dau la cuptor la foc mic și, când încep să se rumenească, se toarnă deasupra restul de lapte fiert și amestecat cu zahăr tos (100 g) și parfumat cu zahăr vanilinat. Se dă din nou la cuptor, până se încheagă laptele.

- rețetă culeasă din Vărădia de Mureș, județul Arad, și publicată în volumul „Rețete de Paști” de Simona Lazăr și Simona Chiriac, Editura Jurnalul, 2007

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști