Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pulpă de țap la cuptor (rețetă neaoșă românească)

Pe dom' Puiu l-am găsit, cum mă așteptam, la masă. Pasiunea lui de o viață e peștele - nu să-l prindă, ci să-l gătească și să-l mănânce. Și fiind zi de sărbătoare, ca-n toate duminicile de peste an, mă aștept să-mi dea o rețetă de pește (știu și eu vreo câteva învățate de la dânsul), dar răspunsul mă surprinde:

14 Noiembrie 2015, 19:12

„Am o pulpiță de țap, mi-a adus-o cineva... O s-o gătesc cum știu, cu garnitură de varză”. Dom' Puiu are o așa plăcere a gătitului cum nu mi-a fost dat să mai întâlnesc la nimeni. Scot așadar caietul și notez - asa cum sper să faceți și domniile voastre.

Indiferent de vânat - că e caprior, țap sau iepure -, carnea trebuie pusă la marinat. Marinada e un baiț în care se pun toate zarzavaturile: morcov, rădăcină de pătrunjel, păstârnac, țelină, apoi usturoi și ceapă, boabe de piper, sare și apoi, cât e nevoie, o cană cu apă, una cu vin, una cu apă, una cu vin... Mai torni și puțin ulei și lași carnea în baiț vreo 3-4 zile, la rece. În fiecare zi, carnea se întoarce de pe o parte pe alta.

În a treia ori a patra zi, se scoate carnea și se așază într-un vas cu apă rece care se pune pe foc. După ce dă în doua-trei clocote, se mai ține 5 minute pe foc, se dă deoparte și se lasă să se răcească. Dacă o fierbi puțin, carnea se frăgezește mai ușor. Când s-a răcit, împănezi carnea cu bucăți de usturoi. Strecori baițul și pui pulpa și zeama asta într-o tavă. Deasupra așezi felii de slănină crudă, groase cam de un centimetru, peste care presari puțină sare. Ai grija ca sosul să fie în tavă cam până la jumătate din înălțimea fripturii. Dai la cuptor și după o juma' de ceas scoți tava, dai slănina deoparte, învârți carnea și pui la loc slănina, întoarsă și ea pe cealaltă parte. Și așa faci la fiecare jumătate de oră, până este gata.

Garnitura potrivită la felul ăsta de mâncare este varza călită, cu ulei de măsline, suc de roșii, ardei tocat, ceapă, sare și piper, dată la cuptor într-un vas de ceramică, sub capac, timp de două ore.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion