Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pulpă de țap la cuptor (rețetă neaoșă românească)

Pe dom' Puiu l-am găsit, cum mă așteptam, la masă. Pasiunea lui de o viață e peștele - nu să-l prindă, ci să-l gătească și să-l mănânce. Și fiind zi de sărbătoare, ca-n toate duminicile de peste an, mă aștept să-mi dea o rețetă de pește (știu și eu vreo câteva învățate de la dânsul), dar răspunsul mă surprinde:

14 Noiembrie 2015, 19:12

„Am o pulpiță de țap, mi-a adus-o cineva... O s-o gătesc cum știu, cu garnitură de varză”. Dom' Puiu are o așa plăcere a gătitului cum nu mi-a fost dat să mai întâlnesc la nimeni. Scot așadar caietul și notez - asa cum sper să faceți și domniile voastre.

Indiferent de vânat - că e caprior, țap sau iepure -, carnea trebuie pusă la marinat. Marinada e un baiț în care se pun toate zarzavaturile: morcov, rădăcină de pătrunjel, păstârnac, țelină, apoi usturoi și ceapă, boabe de piper, sare și apoi, cât e nevoie, o cană cu apă, una cu vin, una cu apă, una cu vin... Mai torni și puțin ulei și lași carnea în baiț vreo 3-4 zile, la rece. În fiecare zi, carnea se întoarce de pe o parte pe alta.

În a treia ori a patra zi, se scoate carnea și se așază într-un vas cu apă rece care se pune pe foc. După ce dă în doua-trei clocote, se mai ține 5 minute pe foc, se dă deoparte și se lasă să se răcească. Dacă o fierbi puțin, carnea se frăgezește mai ușor. Când s-a răcit, împănezi carnea cu bucăți de usturoi. Strecori baițul și pui pulpa și zeama asta într-o tavă. Deasupra așezi felii de slănină crudă, groase cam de un centimetru, peste care presari puțină sare. Ai grija ca sosul să fie în tavă cam până la jumătate din înălțimea fripturii. Dai la cuptor și după o juma' de ceas scoți tava, dai slănina deoparte, învârți carnea și pui la loc slănina, întoarsă și ea pe cealaltă parte. Și așa faci la fiecare jumătate de oră, până este gata.

Garnitura potrivită la felul ăsta de mâncare este varza călită, cu ulei de măsline, suc de roșii, ardei tocat, ceapă, sare și piper, dată la cuptor într-un vas de ceramică, sub capac, timp de două ore.

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă