Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pulpă de țap la cuptor (rețetă neaoșă românească)

Pe dom' Puiu l-am găsit, cum mă așteptam, la masă. Pasiunea lui de o viață e peștele - nu să-l prindă, ci să-l gătească și să-l mănânce. Și fiind zi de sărbătoare, ca-n toate duminicile de peste an, mă aștept să-mi dea o rețetă de pește (știu și eu vreo câteva învățate de la dânsul), dar răspunsul mă surprinde:

14 Noiembrie 2015, 19:12

„Am o pulpiță de țap, mi-a adus-o cineva... O s-o gătesc cum știu, cu garnitură de varză”. Dom' Puiu are o așa plăcere a gătitului cum nu mi-a fost dat să mai întâlnesc la nimeni. Scot așadar caietul și notez - asa cum sper să faceți și domniile voastre.

Indiferent de vânat - că e caprior, țap sau iepure -, carnea trebuie pusă la marinat. Marinada e un baiț în care se pun toate zarzavaturile: morcov, rădăcină de pătrunjel, păstârnac, țelină, apoi usturoi și ceapă, boabe de piper, sare și apoi, cât e nevoie, o cană cu apă, una cu vin, una cu apă, una cu vin... Mai torni și puțin ulei și lași carnea în baiț vreo 3-4 zile, la rece. În fiecare zi, carnea se întoarce de pe o parte pe alta.

În a treia ori a patra zi, se scoate carnea și se așază într-un vas cu apă rece care se pune pe foc. După ce dă în doua-trei clocote, se mai ține 5 minute pe foc, se dă deoparte și se lasă să se răcească. Dacă o fierbi puțin, carnea se frăgezește mai ușor. Când s-a răcit, împănezi carnea cu bucăți de usturoi. Strecori baițul și pui pulpa și zeama asta într-o tavă. Deasupra așezi felii de slănină crudă, groase cam de un centimetru, peste care presari puțină sare. Ai grija ca sosul să fie în tavă cam până la jumătate din înălțimea fripturii. Dai la cuptor și după o juma' de ceas scoți tava, dai slănina deoparte, învârți carnea și pui la loc slănina, întoarsă și ea pe cealaltă parte. Și așa faci la fiecare jumătate de oră, până este gata.

Garnitura potrivită la felul ăsta de mâncare este varza călită, cu ulei de măsline, suc de roșii, ardei tocat, ceapă, sare și piper, dată la cuptor într-un vas de ceramică, sub capac, timp de două ore.

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști