Ascultă Radio Antena Satelor Live

Rețeta zilei: Ciorbă ardelenească de porc cu tarhon

Tarhonul este foarte des folosit drept condiment în Transilvania. Mâncărurile cele mai cunoscute care sunt asezonate cu tarhon sunt: capul de oaie, supa de carne (de vită, de porc, de oaie) sau ciorba de fasole, precum și alte preparate din carne slabă.

Rețeta zilei: Ciorbă ardelenească de porc cu tarhon

08 Octombrie 2022, 11:33

Ingrediente: 1 kg carne slabă de porc, o ceapă micpă, 40 g untură, 30 g făină, un gălbenuș de ou, 200 ml smântână, 10 g tarhon, oțet, sare, zahăr cât prindeți între degete.
Preparare: Carnea se taie în cuburi mai mari, se pune în apă rece cu sare, se adaugă ceapa întreagă (curățată) și se fierbe până se înmoaie. Când este gata, scoateți ceapa. Rumeniți ușor făina în untură apoi amestecați în supă acest rântaș și aduceți la fiert. Se amestecă smântâna cu gălbenușul de ou, se adaugă în această compoziție tarhonul tocat mărunt, puțin oțet (după gust), se presară zahărul și se toarnă în supa clocotită, într-un fir subțire și constant, amestecând continuu în supă. Opriți fierberea, dar mențineți preparatul la cald. Serviți cu un ardei iute alături.

Text și rețetă: Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Citește aici mai multe rețete tradiționale românești

Rețeta zilei - Zamă de găină cu zdrențe
Reteta zilei 25 Octombrie 2023, 07:24

Rețeta zilei - Zamă de găină cu zdrențe

Ingrediente: 1 găină (dacă se poate, crescută la curte, tăiată, curățată și porționată), 3-4 litri de apă, morcov, țelină,...

Rețeta zilei - Zamă de găină cu zdrențe
Rețeta zilei - Kievskaya/ Piept de pui în stil kievean
Reteta zilei 24 Octombrie 2023, 07:23

Rețeta zilei - Kievskaya/ Piept de pui în stil kievean

Ingrediente: 1 kg piept de pui dezosat, sare, piper, cimbru, 1 lămâie, 200 g unt (65%), 1 legătură de pătrunjel, 1 legătură...

Rețeta zilei - Kievskaya/ Piept de pui în stil kievean
Tarator/ Supă rece, de iaurt cu castraveți
Reteta zilei 23 Octombrie 2023, 07:23

Tarator/ Supă rece, de iaurt cu castraveți

Ingrediente: 2 castraveți, 400 g iaurt bulgăresc, câțiva miezi de nucă (zdrobiți sau tăiați fin, după gust), 1 catel de...

Tarator/ Supă rece, de iaurt cu castraveți
Reteta zilei 22 Octombrie 2023, 07:22

Ćevapčići/ Mici sârbești

Ingrediente: 1 ½ kg carne de porc (tocată), 1 kg carne de vită macră (tocată), ½ kg carne de miel (tocată), 1 albuș de ou, 4...

Ćevapčići/ Mici sârbești
Reteta zilei 21 Octombrie 2023, 07:21

Rețeta zilei - Gibanica devet vrsti / Plăcintă cu nouă straturi

Ingrediente: 300 g. aluat pentru strudel (foi subțiri de plăcintă) subțire; 300 g. zahăr, 150 g. nuci decojite, 150 g....

Rețeta zilei - Gibanica devet vrsti / Plăcintă cu nouă straturi
Reteta zilei 20 Octombrie 2023, 07:20

Rețeta zilei - Csirkepaprikas/ Papricaș de pui

Ingrediente: 2 pui (tăiați în 8 bucăți, fiecare), 2 lingurițe de sare, 1 linguriță de piper, 2 linguri ulei, 2 cepe...

Rețeta zilei - Csirkepaprikas/ Papricaș de pui
Reteta zilei 19 Octombrie 2023, 07:19

Rețeta zilei - Demikát/ Supă de brânză de oaie

Ingrediente: 250 g brânză de oaie, 1 ceapă, 50 g untură, 4 cartofi (de mărime potrivită), 1 linguriță de ardei roșu (măcinat;...

Rețeta zilei - Demikát/ Supă de brânză de oaie
Reteta zilei 17 Octombrie 2023, 07:17

Rețeta zilei - Apfelkuchen/ Tort cu mere

Ingrediente: 3 căni de făină albă (cernută), 1 ⅛ căni de lapte călduț, ¼ cană de zahăr alb, 1 pachet de drojdie uscată...

Rețeta zilei - Apfelkuchen/ Tort cu mere