Ascultă Radio Antena Satelor Live

Rețeta zilei: Ciorbă haiducească cu afumătură, cârnați și tarhon

În toate cele trei provincii românești, haiducii își duceau viața la limită, între statutul de „nelegiuți” și cel de „eroi” ai celor sărmani. Unii dintre aceștia chiar au jucat un astfel de rol, dacă ne aducem aiminte de Pintea, în Maramureș, ori de Andrei Budac, în Țara Făgărașului - ca să ne referim doar la ținuturile de peste munți. Ce vor fi mâncând aceștia? Iată o rețetă ardelenească.

Rețeta zilei: Ciorbă haiducească cu afumătură, cârnați și tarhon

06 Octombrie 2022, 08:53

Ingrediente: o bucată de os de vită sau de porc (de preferat de la genunchi, având și cartilagii și ceva carne), 50 g slănină afumată, 50 g cârnați, o lingură de ceapă tocată mărunt, o linguriță de paprika, sare, piper, 250 g cartofi, un cățel de usturoi, un mănunchi de tarhon proaspăt sau la oțet, oțet.
Preparare: Puneți osul împreună cu usturoiul într-o oală sub presiune și lăsați să fiarbă bine, pentru a obține o zeamă gustoasă. Scoateți carnea, măduva și, eventual, cartilagiile, și tăiați totul în cuburi mici. Tăiați slănina în cubulețe, prăjiți-o și apoi rumeniți ceapa și cartofii decojiți și tăiați cubulețe în grăsimea de slănină. Condimentați cu sare, piper și paprica și adăugați zeama în care a fiert osul. Dacă este necesar, mai adăugați puțină apă. Lăsați să fiarbă împreună, iar la sfârșit adăugați felii de cârnați și cubulețele de slănină. Asezonați cu tarhon tocat mărunt și acriți cu oțet (e ideal cu oțetul în care a fost tarhonul). Se servește fierbinte.

Text și rețetă: Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Citește aici mai multe rețete tradiționale românești

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion