Ascultă Radio Antena Satelor Live

Rețeta zilei: Ciorbă haiducească cu afumătură, cârnați și tarhon

În toate cele trei provincii românești, haiducii își duceau viața la limită, între statutul de „nelegiuți” și cel de „eroi” ai celor sărmani. Unii dintre aceștia chiar au jucat un astfel de rol, dacă ne aducem aiminte de Pintea, în Maramureș, ori de Andrei Budac, în Țara Făgărașului - ca să ne referim doar la ținuturile de peste munți. Ce vor fi mâncând aceștia? Iată o rețetă ardelenească.

Rețeta zilei: Ciorbă haiducească cu afumătură, cârnați și tarhon

06 Octombrie 2022, 08:53

Ingrediente: o bucată de os de vită sau de porc (de preferat de la genunchi, având și cartilagii și ceva carne), 50 g slănină afumată, 50 g cârnați, o lingură de ceapă tocată mărunt, o linguriță de paprika, sare, piper, 250 g cartofi, un cățel de usturoi, un mănunchi de tarhon proaspăt sau la oțet, oțet.
Preparare: Puneți osul împreună cu usturoiul într-o oală sub presiune și lăsați să fiarbă bine, pentru a obține o zeamă gustoasă. Scoateți carnea, măduva și, eventual, cartilagiile, și tăiați totul în cuburi mici. Tăiați slănina în cubulețe, prăjiți-o și apoi rumeniți ceapa și cartofii decojiți și tăiați cubulețe în grăsimea de slănină. Condimentați cu sare, piper și paprica și adăugați zeama în care a fiert osul. Dacă este necesar, mai adăugați puțină apă. Lăsați să fiarbă împreună, iar la sfârșit adăugați felii de cârnați și cubulețele de slănină. Asezonați cu tarhon tocat mărunt și acriți cu oțet (e ideal cu oțetul în care a fost tarhonul). Se servește fierbinte.

Text și rețetă: Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Citește aici mai multe rețete tradiționale românești

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști