Ascultă Radio Antena Satelor Live

Rețeta zilei - Gibanica devet vrsti / Plăcintă cu nouă straturi

Ingrediente: 300 g. aluat pentru strudel (foi subțiri de plăcintă) subțire; 300 g. zahăr, 150 g. nuci decojite, 150 g. stafide, 150 g. semințe de mac, 300 g. mere, 200 g. unt, 400 ml smântână, 2 ouă, scorțișoară.

Articol de Simona Lazăr, 21 Octombrie 2023, 07:21

Mod de preparare: Pregătiți o tavă de copt. Măcinați nucile și semințele de mac. Curățați și spălați stafidele și puneți-le în rom, la macerat. Topiți untul. Curățați, spălați, și radeți merele. Bateți ouăle spumă. Puneți două foi de aluat în tava de copt unsă cu unt, stropiți cu unt topit, presărați jumătate din nuca măcinată, zahăr și scorțișoară și deasupra o parte din smântână. Al doilea strat: puneți încă două foi de aluat, stropite cu unt topit, jumătate din merele rase, zahăr, scorțișoară și smântână. Al treilea strat: puneți o foaie de patiserie, unt topit, jumătate din cantitatea de stafide, zahăr și smântână. Al patrulea strat: puneți o foaie de patiserie, unt topit, jumătate din semințele de mac măcinate, zahăr, scorțișoară, smântână. Repetați secvența de straturi până la stratul final (al optulea), care conține semințe de mac măcinate, și acoperiți cu două foi de aluat. Apoi, amestecați ouăle bătute cu smântâna rămasă și turnați acest amestec peste aluat. Înțepați plăcinta în mai multe locuri cu o furculiță și coaceți aproximativ 50-60 de minute la 200ºC.

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă