Ascultă Radio Antena Satelor Live

Rețeta zilei: Supă ceangăiască

Ceangăii sunt un grup etnografic și lingvistic cu orgini controversate, ale cărui comunități se găsesc azi în trei regiuni diferite ale României: în Moldova, în județele Bacău-Neamț-Iași; în zona mai restrânsă a Ghimeșului (în județul Bacău, către granița cu Ținutul Secuiesc) și în Țara Bârsei, în zona cunoscută sub denumirea „Șapte Sate”.

Rețeta zilei: Supă ceangăiască

01 Octombrie 2022, 07:31

Dintre rețetele specifice comunității din Țara Bârsei am ales astăzi rețeta de

SUPĂ CEANGĂIASCĂ

Ingrediente: măruntaie de gâscă, 2 morcovi, o rădăcină de pătrunjel, pătrunjel verde, 50 g țelină, 50 g gris, 4 ouă fierte tari, 100 g ciuperci, 2 roșii, sare, paprika fulgi, 3 gălbenușuri.
Preparare: Puneți măruntaiele de gâscă în 1 litru de apă și lăsați să fiarbă. Adăugați rădăcinoasele (tăiate cuburi), după un timp. Când totul s-a înmuiat, se adaugă grisul, ciupercile și roșiile feliate. Se bat gălbenușurile, se toarnă în vas și se amestecă, se presară paprika și pătrunjel verde. Se servește cu crutoane din ouă fierte tari (tăiate cubulețe mici).

Poftă bună!

Text și rețetă: Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Citește aici mai multe rețete tradiționale românești

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion