Rețeta zilei - Supă de praz
Trufanda pe final de primăvară, în putere toată vara și-n prima jumătate a toamnei, prazul este o legumă care are șansa de a se păstra, în pivnițe, la rece, și după căderea frigului, pe final de toamnă și toată iarna. De aceea, prazul e recomandat și în bucătăria anotimpului rece.
Articol de Simona Lazăr, 06 Noiembrie 2023, 20:25
Ingrediente: 1 kg praz (se recomandă partea albă, iar din frunze nu se vor folosi părțile foarte groase), 200 g unt, 3 litri zeamă de carne, 200 g șvaițăr (sau altă brânză semitare, dar să nu fie afumată) dat pe răzătoare, 6-8 felii de pâine albă, 4 linguri de făină, sare și piper.
Mod de preparare: Curățați prazul și tăiați-l în felii, puneți untul într-o cratiță și adăugați feliile de praz. Lăsați până ce prazul se înmoaie (dar nu se rumenește), amestecând cu o spatulă. Într-o cană de zeamă de carne (de pasăre sau de vită ori de oase) dizolvați o lingură de făină, apoi turnați-o în cratiță și lăsați puțin să forfotească, după care adăugați restul de zeamă. Lăsați să fiarbă, la foc potrivit, 30-40 de minute. Pentru servire, puneți felii de pâine rumenite pe fundul castronului (sau al farfuriei adânci), radeți puțină brânză și turnați supa (care trebuie să fie strecurată în prealabil). Această supă se servește numai fierbinte.