Ascultă Radio Antena Satelor Live

Rețeta zilei - Supă de praz

Trufanda pe final de primăvară, în putere toată vara și-n prima jumătate a toamnei, prazul este o legumă care are șansa de a se păstra, în pivnițe, la rece, și după căderea frigului, pe final de toamnă și toată iarna. De aceea, prazul e recomandat și în bucătăria anotimpului rece.

Rețeta zilei - Supă de praz
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 06 Noiembrie 2023, 20:25

Ingrediente: 1 kg praz (se recomandă partea albă, iar din frunze nu se vor folosi părțile foarte groase), 200 g unt, 3 litri zeamă de carne, 200 g șvaițăr (sau altă brânză semitare, dar să nu fie afumată) dat pe răzătoare, 6-8 felii de pâine albă, 4 linguri de făină, sare și piper.

Mod de preparare: Curățați prazul și tăiați-l în felii, puneți untul într-o cratiță și adăugați feliile de praz. Lăsați până ce prazul se înmoaie (dar nu se rumenește), amestecând cu o spatulă. Într-o cană de zeamă de carne (de pasăre sau de vită ori de oase) dizolvați o lingură de făină, apoi turnați-o în cratiță și lăsați puțin să forfotească, după care adăugați restul de zeamă. Lăsați să fiarbă, la foc potrivit, 30-40 de minute. Pentru servire, puneți felii de pâine rumenite pe fundul castronului (sau al farfuriei adânci), radeți puțină brânză și turnați supa (care trebuie să fie strecurată în prealabil). Această supă se servește numai fierbinte.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion