Ascultă Radio Antena Satelor Live

Rețeta zilei - Zamă de găină cu zdrențe

Ingrediente: 1 găină (dacă se poate, crescută la curte, tăiată, curățată și porționată), 3-4 litri de apă, morcov, țelină, rădăcină de pătrunjel, rădăcină de păstârnac, sare, 2 ouă, o cană de făină albă, pătrunjel verde.

Rețeta zilei - Zamă de găină cu zdrențe
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 25 Octombrie 2023, 07:24

Mod de preparare: Curățați găina cum se cuvine și porționați-o după tipic, puneți-o la fiert în apă rece cu sare. Spumuiți, de câte ori e nevoie, ca să rămână zeama limpede și frumoasă. Pentru asta, focul nu trebuie să fie puternic, doar... potrivit de tare. După juma’ de oră, 40 de minute de fiert pe-ndelete, adăugați în zeamă și rădăcinoasele: morcov, țelină, albitură – adică rădăcină de pătrunjel și păstârnac. Nu trebuie să le tăiați, ci le lăsați întregi, căci le veți folosi drept garnitură la carnea servită rasol, cu hrean ras. Mai puneți în oala asta și-o ceapă, întreagă, în care ați înfipt un cuișor sau două. Când și carnea și zarzavatul au fiert, strecurați supa – eventual și printr-un tifon, ca să nu treacă impurități în zamă.

Pentru zdrențele de pus în zamă, tehnologia este următoarea: mai întâi faceți o compoziție smântânoasă, din două ouă, făină albă (eventual cernută) și sare. Nu trebuie să fie nici prea subțire – căci nu se va lega, dar nici prea groasă – că doar nu faci tăiței. O parte din zama de carne – cel mult un sfert din cantitate – o puneți într-o cratiță, pe foc potrivit, și în ea se toarnă compoziția pentru zdrențe, în fir subțire. Lăsați să fiarbă, la foc mic, un sfert de ceas. Strecurați zdrențele, le treceți o dată, scurt, prin jet de apă rece și le puneți în restul de zeamă, aducându-se din nou pe foc, pentru câteva minute. Aromați cu pătrunjel tocat mărunt.

Zeama în care au fiert zdrențele, după ce se răcește, poate fi folosită, eventual, pentru a pregăti un sos sau pentru a „subția” hreanul ras, pe care îl veți servi alături de carnea și legumele fierte.

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști