Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ruladă cu brânză și stafide (rețetă rucăreană)

Când am trecut de poarta Palatului Elisabeta, nici nu bănuiam experienţa inedită de care voi avea partea. Pornind de la rafinamentul încăperilor, în care păşeşti pe vârfuri ca să nu faci să dispară acea aură miraculoasă care te înconjoară, şi culminând cu oamenii pe care am avut şansa de a-i cunoaşte, şi ei pe măsura locului.

17 Ianuarie 2015, 06:33

Ca să ajungi în bucătăria Palatului Elisabeta, străbaţi coridoare înguste, cu ferestre mici, ca de cetate medievală. Bucătăria însă are toate utilităţile uneia moderne. Eugenia Ilie, maestrul bucătar de la Palatul Elisabeta, are grijă ca Majestăţile şi Alteţele Lor să aibă în fiecare zi parte de experienţe culinare unice. Nu există o rigiditate în stabilirea meniului. Eugenia Ilie încearcă de fiecare dată să surprindă. Ţine însă cont şi de preferinţele culinare ale mesenilor. Spre exemplu, Majestăţilor Lor le place supa de pui cu fidea, supa cremă de roşii, sparanghelul, iar pentru Regină se pregătesc clătite. Alteţa Sa Regală adoră plăcinta cu brânză şi stafide.

Rețeta aceasta nu-i însă din cuhniile regale, ci de la Rucăr, sat din apropierea Schitului de la Dragoslavele, unde regele-copil, Mihai I, își petrece uneori zilele de vară, alături de unul dintre regenți, patriarhul Miron Cristea.

Ai trebuință de: 800 g făină, 350 ml lapte dulce, 150 ml ulei, 7 ouă, 300 g zahăr tos, două pliculețe cu zahpr vanilinat, 400 g brânză de vaci, o lămâie, 75 g stafide, 50 g miez de nucă, o jumătate de linguriță de sare, o sticluță de esență de lămâie, 30 g drojdie.

Cum se procedează: Într-un vas se dizolvă drojdia, cu laptele dulce, 150 g zahăr tos, zahărul vanilinat și sarea. Se adaugă uleiul, două ouă și jumăate din esența de lămâie. Se toarnă pete făină și se amestecă puțin. Se frământă până rezultă un aluat pufos, se acoperă cu un pșervet și se lasă la dospit.

Brânza de vaci se amestecă bine cu trei ouă, coaja rasă de la lămâie, esența de lămâie rămasă și restul de zahăr tos. Se adaugă stafidele și nuca tocată. Se întinde o foaie din aluat, se unge cu crema de brânză, se rulează și se așază ăntr-o tavă rotundă, unsă cu unt.
Se dă față cu oul rămas, bătut bine. Se dă la cuptor, unde se ține 30-45 de minute, la foc potrivit.

- rețetă culeasă de Simona Lazăr din Rucăr, județul Argeș

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion