Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ruladă de porc umplută cu legume, pentru când va veni Crăciunul

Știu că aș putea spune orice poveste despre acest fel de mâncare – și m-ați crede, căci prea multe ați auzit de la mine și s-au adeverit. Aș putea, bunăoară, să vă zic că această mâncare e numai bune în zilele de post - las' că acu' Postul Crăciunului e în toi.

Ruladă de porc umplută cu legume, pentru când va veni Crăciunul
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 05 Decembrie 2024, 13:38

Și vreun țăran hâtru (poate chiar din Moldovioara mea) o să vă spună că dreptu-i așa, că doar carnea de porc e cea mai bună legumă! Dar adevărul e că rețeta o știu de la mama, dar nu știu de unde mama o știa, cert este doar că nu de la mama ei. E-un fel de mâncare mai „orășenesc”, pe care cred că-l pregăteau mai toate colegele „de la muncă” ale mamei. Și oleacă de legătură cu legumele are, căci pe lângă carnea tocată, umplutura are și legume din plin.

Însă mai bine așteptați să vină Crăciunul!
Dar să nu vă mai țin mult și să vă zic rețeta!

Ruladă de porc cu carne tocată - rețeta

Trebuință ai de: un kilogram mușchi de porc, 500 g carne de porc tocată, două fire de praz, 3 morcovi, 3 ouă, două cepe roșii, 600 g cartofi, 100 ml smântână, o lingură cu muștar cu boabe, o linguriță cu cimbru, o legătură de pătrunjel, 200 ml ulei de floarea soarelui, sare, piper.

Carnea de porc tocată se amestecă cu cimbrul, sare și piper după gust, ouăle, smântâna și muștarul. Se adaugă ceapa curățată de foi și tocată, jumătate din praz tocat și se amestecă bine până se omogenizează. Mușchiul de porc se crestează în așa fel încât să se obțină o foaie, se unge cu ulei, se condimentează și se așează pe un tocător. Se unge cu umplutură, se rulează și se leagă cu o sfoară ca să nu se desfacă la copt sau să iasă compoziția. Se așează într-o tavă adâncă, se toarnă o cană cu apă și se introduce în cuptorul încins. Se coace la foc mediu până devine aurie și poate fi pătrunsă cu o furculiță, eventual mai adăugând apă ca să nu se ardă carnea.
Cartofii se curăță de coajă și se fierb, se amestecă cu morcovii fierți feliați și prazul rămas călit în puțin ulei. Se presară totul cu pătrunjel tocat și se servește imediat.

Un text de Simona Lazăr

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion