Ascultă Radio Antena Satelor Live

Saramură de pui (rețetă de 100 de porții, pentru praznice și festivaluri)

E deja o tradiție, la Berca, la Festivalul Cârnaților de Pleșcoi (organizat, de 8 ani, la Casa Matei), ca să se adune bucătarii și să gătească la ceaun. Câte o sută de porții o dată, să mulțumească publicul... pofticios și să dea seama de bunătățile locului.

04 Octombrie 2015, 07:28

Și fiindcă din cârnații de oaie (cu carne presărată), specifici acelui loc dintre dealurile buzoiene, nu prea se cade să faci fierturi la ceaun - ei sunt buni așa: fripți pe grătar, cu pită sau cu mămăligă și cu un păhărel de vin zurliu ori cu must abia-năsprit - bucatele din largle recipiente, în care se învârte cu linguroaie și din care se ia cu polonice uriașe (ca toate gesturile să fie ample și cu spor), sunt mereu altele.

Toamna asta, Ștefan Varga - maestrul bucătar nelipsit încă de la cea dintâi ediție - a gătit... Saramură de pui. Porții multe, ca pentru sărbători și festivaluri. Luați de val, am cerut și noi rețeta, tot pentru o sută de porții.

Ai trebuință de 100 de aripi de pui (dar la fel de bine poți folosi „ciocănele” de pui sau 10 pui întregi, porționați să iasă 100 de bucăți), 10 cepe mari (albe, de Buzău), 2 kg de ardei capia, 3 kg de roșii, 1 kg de morcov, 1 kg de țelină, 10-12 căpățâni de usturoi, 4-5 ardei iuți, ulei, o carafă de vin, sare, piper, cimbru.

Ceapa se coace întreagă pe grătar. La fel ardeii, care se vor despielița și curăța de semințe și codițe. În ceaun, torni ulei și-n el pui să se călească morcovul și țelina, tăiate julienne. Cum s-au înmuiat nițet, torni puțină apă, să-nceapă a forfoti. Adaugi și sare.

Aripile de pui le frigi pe grătar - doar cât să se rumenească și să prindă o crustă. Și să-și „asume” gustul de arsură, de grătar...

În ceaunul pus pe pirostrii, deasupra focului, adaugi ceapa - tăiată grosier - și ardeii - așijderea. Se mai lasă puțintel să fiarbă - cu focul iute! - după care azvârli în ceaun aripile de pui, rumenite. Înmulțești sosul cu o carafă de vin, mai pui sare, piper măcinat și cimbru, iar când ți se pare că s-a gătat de fiert, adaugi și-un castron de usturoi pisat. Și vreo 4-5 ardei iuți, să aducă o notă de... picanterie saramurii de aripi din ceaun.

Secretul acestei saramuri este să se facă totul la foc puternic. Iute. Nici să nu-ți dai seama când ai făcut-o!

La masă, aduci cu mămăligă. Fierbinte, galbenă și-un pic mai aspră (din mălaiul pe care tocmai l-ai adus de la moară).

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion