Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sarmale în chiup negru, după rețeta lui Ionel de la Rediu

Dintre toate rețetele pe care le-am învățat cutreierând țara-n lung și-n lat, azi am ales-o pe cea dintr-un sătuc de la marginea Ieșilor: Rediu. Sarmale fierte în chiup de pământ negru, după toate canoanele bucătăriei moldovenești.

06 Februarie 2018, 22:39

Rețeta am primit-o de la dna Ecaterina Ursache, prin intermdiul fiului dumisale, ascultător fidel al Antenei Satelor, cunoscut și sub numele de Ionel de la Rediu. Considerând că, din când în când, trebui și să „întorci” darul pe care l-ai primit - de data asta este vorba despre rețetele noastre de fiecare zi, dumnealor ne-au dăruit „metodul” de preparare al acestui fel de mâncare foarte răspândit printre români. Dar știut e că sarmalele nu se fac în două case la fel, atât de multe rețete există!

Pentru sarmalele acestea ai trebuință de carne de vacă și de porc, pe care o macini bine – cu satârul sau cu mașina de tocat.

Ca să le faci… moldovenește, vei folosi crupe de porumb și nu orez. Și mai ai trebuință de ceapă, cimbru, piper negru și sare, după gust. Și mai adaugi în ele nucă din toamna asta, zdrobită-n chiuă cu chisălogul. De-nvelit, la vremea asta din an, le-nvelești în foi de varză murată.

Cât despre chiupul de pământ negru, ar trebui să știți că nu-i bucovinea, de Marginea, ci e de-acolo, din Ieși, de la Poiana Deleni, centru arhaic de olărit al zonei.

Și-n acest chiup negru, pui dumneata un pat de șorici și foi de varză, și-apoi sarmalele (da vezi să nu fie mari cât pumnul, ci mai mărunțele) și-apoi pui vasul la cuptor sau în rolă, să fiarbă pe-ndelete.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion