Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sărmăluțe de miel în frunze de tei (rețetă veche din satul românesc)

Sarmalute de miel, în frunze de tei! Nu se putea rețetă mai „de sezon” ca asta! Pentru că tocmai m-a sunat o veche prietenă – în bucătărie, dragii mei, numai de prieteni are parte oricine știe să ciucească bine o sarma – și mi-a povestit despre prima ei carte cu rețete culese de prin părțile de țară de unde a plecat în lume, nu m-am putut abține să nu-i cer, pentru domniile voastre, câteva rețete. Gina Bradea se trage, pe-un fir, din zona dealurilor Bârladului, și pe celălalt fir, din Dobrogea hercinică.

22 Noiembrie 2022, 15:59

Iar în Italia, unde a dus-o viața, nu s-a putut dedulci la paste și risotto, rămânând fana sărmăluțelor. A sărmăluțelor autohtone, pe care știe să le pregătească după vreo 7-8 rețete. Între ele, și aceasta, de sarmalute de miel...

Nu demult, Gina a publicat o carte de-i zice „Poftă bună!... cu Gina Bradea!” Și zău că-ți tot vine a mânca doar citind-o! Darămite să te mai apuci și de gătit din ea! Pentru ziua de azi, noi vom găti din cartea ei. Sărmăluțe de miel în frunză fragedă de tei (că doar n-oți fi vrut în frunză de salcâm!). Dar la fel de bine ar fi să fie-nfășurată sarmaua asta și în ștevie, spanac, podbal ori lobodă, frunze de gulie sau chiar de leuștean, că doar e vorba de sărmăluțe moldovenești, care se fac mici-micuțe-mititele! Munceau femeile satului românesc la ciucit sarmale ore-n șir, ca să umple ceaunul ori oala cea mare de lut și să le pună a fierbe-n cuptoare ori pe pirostrii!

Ehei, sarmalute de miel în frunze de tei!?
Dar să nu mai stăm mult la taclale – că moldovencele, știți bine domniile voastre, sunt bune de vorbă – și să trecem la rețeta cu pricina.

Sarmalute de miel în frunze de tei - rețeta

Pentru sarmalele astea ai ne nevoie de 500 g pulpă de miel, 3 cepe verzi, o ceapă uscat, 2 linguri de orez, mărar și pătunjel verde, un vîrf de linguriță de mentă uscată, 2 linguri de sare, o jumătate de linguriță de piper abia râșnit, un vîrf de cuțit de cimbru, o jumătate de lămâie sau o cănuță de borș, 100 ml suc de roșii și... frunze de tei. Că doar gătim sarmalute de miel în frunze de tei, nu?

Ceapa se toacă, frunzele se oăresc în apă cu oțet (se-aruncă-n ea când apa e în clocot, scurt, apoi se scot și se lasă la răcit). Ceapa se toacă fin, se-adaugă în carne. Se pune-acolo și orezul, spălat și scurs, verdeața tocată fin și condimentele. Sarmalele se înfășoară pe-ndelete. „E muncă de chinez bătrân”, ne zice Gina.

În oală se adaugă mărar uscat, apoi câteva frunze verzi de tei. Pui aceste sarmalute de miel în cerc, după cutumă. Torni suc de roșii, pui lămâia ori borșul, competezi cu apă, acoperi iar cu frunză verde. Deasupra pui o farfurie ceva mai mică decât e gura oalei. Dai la foc, să fiarbă-acolo, pe-ndelete, două ceasuri. Iar când le-așezi în farfurie, aștepți să-ți zică Gina... Poftă bună! Și înfuleci....

Foto: Gina Bradea

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2023, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2023, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 13 Aprilie 2023, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Reteta zilei 11 Aprilie 2023, 22:09

Borș cu fasole albă (rețetă de post)

În Postul Mare al Paștilor, creștinii se învrednicesc să se abțina de la consumarea anumitor alimente, precum carnea, ouăle,...

Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)
Reteta zilei 10 Aprilie 2023, 07:31

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)

A șaptea etapă din Postul Paștilor, Săptămâna Mare, ar putea fi la fel de bine numită și Săptămâna Neagră, pentru că este –...

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)
„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii
Reteta zilei 09 Aprilie 2023, 04:34

„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii

Pentru că sunt Floriile și e dezlegare la pește, nu avem cum trece peste această zi fără o rețetă la temă. Azi, anume pentru...

„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii
Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)
Reteta zilei 07 Aprilie 2023, 04:33

Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)

Retete romanesti de post! Știu bine că asta vreți să aflați de la mine! Și-am brodit rubrica de astăzi tocmai pe acest gând:...

Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)