Ascultă Radio Antena Satelor Live

Știucă umplută... ca la mare (rețetă mănăstirească)

Mereu în căutarea acelor retete romanesti de neuitat, pașii mă aduc și-n mănăstirile românești. “Dumnezeul marilor si al oceanelor” a suflat har asupra promontoriului dintre cer si mare. Asa a aparut, nu dupa multa truda, manastirea asezata nefiresc pe un petic de pamant ce se pravaleste amenintator in valurile marii.

22 Noiembrie 2022, 08:38

Dupa ce treci de statiunea Costinesti si de calea ferata, drumul spre manastire coteste spre dreapta si merge tot inainte, cale de cativa kilometri. Drumul e proaspat pietruit, iar in lumina soarelui straluceste usor, contrastand cu goliciunea peisajului inconjurator.

O data ce treci pragul portii, iti dai seama de ce Dumnezeu nu s-a sfiit sa se dezvaluie pe sine in aceste locuri. Bisericuta, neasemuit de alba, se inalta dreapta spre cer, in timp ce in zare totul e senin. Nu mai exista cer sau mare. Doar credinta.

Sfintita in 1996, Manastirea “Sfanta Elena de la Mare” este si astazi o dovada vie a visului ce se implineste in rugaciune. “Cat iti ingaduie Dumnezeu, atata este”, spun oamenii de prin aceste locuri. Iar Dumnezeu a ingaduit pana acum multe, semn ca cele patru maicute, truditoare intru slava Domnului, au reusit cumva sa se faca pretuite de catre Dumnezeu. Din retetarul calugaritelor am ales si noi stiuca umpluta manastireste. Sigur, va veti fi intreband ce cauta stiuca - peste de apa dulce - la malul marii. Va raspund simplu: de acolo am luat reteta, iar maicuta care a pregatit-o a venit de prin alte parti de tara ca sa-l slujeasca pe Domnul in sunetul nesfarsit al valurilor...

Ai trebuinta de: o stiuca, doi morcovi, doua cepe, doua oua, o legatura de patrunjel, suc de rosii, sare, piper, foi de dafin, ulei.

Stiuca se curata, se taie la gat, se eviscereaza si se spala. Se scoate pielea si se indeparteaza carnea de pe oase. Se da carnea prin masina, iar morcovul si ceapa pe razatoare. Se calesc in ulei si apa, se amesteca si se racesc. Se adauga ouale, patrunjelul, sarea, piperul si putin suc de rosii. Se umple pielea cu aceasta compozitie si se coase.

Se pregateste o tava cu ulei, suc de rosii, foi de dafin, sare si piper. Stiuca se inteapa putin si se pune in tava. Sosul se completeaza cu apa pana la nivelul stiucii. Se rumeneste in cuptor si se serveste rece, ca aperitiv.

Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Miel în crustă de cimbru, pentru masa de Paști
Reteta zilei 29 Aprilie 2024, 12:54

Miel în crustă de cimbru, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 picior de miel (din față, partea cu tot cu umăr), 10 căței de usturoi, 1 legătură de cimbru proaspăt, 3...

Miel în crustă de cimbru, pentru masa de Paști
Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 28 Aprilie 2024, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Reteta zilei 26 Aprilie 2024, 18:51

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește

Duminica Floriilor este ultima dintre (puținele) „dezlegări la pește” pe care creștinul practicant le are în acest post al...

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește