Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ștrudel de mere - rețetă veche săsească, din Criț

Avea dreptate un prieten. Daca vrei sa-ti faci pofta de mancare, stai si priveste pentru cateva minute vitrina unei patiserii. Daca nu inghiti in sec doar la vederea strudelelor, atunci sigur te va cuceri mirosul de mere coapte. Eu asa fac de fiecare data.

10 Ianuarie 2015, 05:52

Mai intai ma uit de la distanta in vitrina magazinului, apoi mananc pe nerasuflate... un strudel.

Unii dintre dumneavoastra ar putea spune ca germanii au fost acele minti luminate care au inventat strudelele. Cu mare parere de rau va spun ca va inselati. Totul a pornit de la celebra baclava, un desert de origine asiriana, adus la perfectiune de catre turci. Se folosea un amestec de nuci, fructe uscate si paine inmuiata intr-un lichior, rulat in interiorul unui aluat foarte fin.

Turcii nu au putut pastra doar pentru ei acest desert, asa ca din fericire a ajuns si in Europa, printr-o imprejurare mai nefericita. In secolul al XVI-lea, armata sultanului Suleiman invinge Ungaria, trecand-o astfel sub influenta Imperiului Otoman. Cei 200 de ani de dominatie otomana au dus, in mod inevitabil, la aparitia unor schimburi intre cele doua culturi atat de diferite, iar ceea ce a urmat nu poate decat sa ne bucure pe noi, gurmanzii. Bucatarii unguri au inceput sa prepare savuroasa baclava, imbunatatind-o pe gustul lor. Ei au considerat firesc sa foloseasca si merele, unul dintre ingredientele traditionale ale bucatariei ungare. Astfel, compozitia crestea in volum, iar datorita continutului de zahar un pic mai scazut, putea fi consumata in cantitati mult mai mari.

Cand Austria a cucerit Ungaria, in anul 1699, primele strudele s-au raspandit de-a lungul intregii Europe. Nu inainte insa ca ei, austriecii, sa ii schimbe numele. Si i-au spus... strudel!

Acum, sa pregatim impreun un strudel cu mere, dupa o reteta culeasa din satul săsesc Criț:

Ai trebuință de: pentru aluat: 500 g făină, 100 g zahăr, 100 g margarină vegetală, două ouă, o jumătate de pahar de suc de portocale, coaja rasă de la o lămâie, un pliculeţ de praf de copt, sare; pentru umplutură: 500 g mere, 100 g zahăr, 250 g stafide, 100 g migdale măcinate, 100 g miez de nucă, pesmet.

Cum se prepară: Stafidele se înmoaie în puţină apă caldă. Margarina se topeşte la bain-marie. Pe o placă se pune făina şi se face o gaură în mijlocul ei, unde se pun zahărul, sucul de portocale, coaja de lămâie, praful de copt, sarea, ouăle şi margarina. Se frământă până când aluatul devine moale şi elastic. Se formează o minge şi se lasă deoparte.

Într-un vas se amestecă ingredientele pentru umplutură: merele tăiate cubuleţe şi stropite cu suc de lămâie, zahărul, stafidele, migdalele măcinate şi miezurile de nucă. Se amestecă foarte bine şi se adaugă pesmet, ca să se absoarbă lichidul.

Aluatul se frământă din nou şi se întinde o foaie, nici prea groasă, nici prea subţire. Pentru a nu se lipi, foaia se întinde pe o suprafaţă pudrată cu făină.

Se aşază umplutura, se rulează şi se pune ştrudelul într-o tavă de copt unsă cu ulei şi tapetată cu făină. Ştrudelul se unge deasupra cu ou bătut şi se lasă în cuptor, la temperatura de 180˚C, timp de o oră.

- rețetă culeasă de la Criț, județul Brașov, de Simona Lazăr

Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Miel în crustă de cimbru, pentru masa de Paști
Reteta zilei 29 Aprilie 2024, 12:54

Miel în crustă de cimbru, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 picior de miel (din față, partea cu tot cu umăr), 10 căței de usturoi, 1 legătură de cimbru proaspăt, 3...

Miel în crustă de cimbru, pentru masa de Paști
Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 28 Aprilie 2024, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Reteta zilei 26 Aprilie 2024, 18:51

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește

Duminica Floriilor este ultima dintre (puținele) „dezlegări la pește” pe care creștinul practicant le are în acest post al...

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește