Ascultă Radio Antena Satelor Live

„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii

Pentru că sunt Floriile și e dezlegare la pește, nu avem cum trece peste această zi fără o rețetă la temă. Azi, anume pentru voi, un „peștișor de aur”, care să vă împlinească dorințele!

„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii

Articol de Simona Lazăr, 09 Aprilie 2023, 04:34

Nu știu cum se face dar, auzind vorbindu-se olteneşte, gândul îmi fuge imediat la prietenul Ion Cernei, jurnalist basarabean şi un pătimaş căutator al adevărulu. Pe vremea podurilor de flori, o localitate din Basarabia, numită Ţânţăreni, se-nfrăţi cu un Ţânţăreni din Gorj.

Ion al nostru îi primi, alături de ai lui, pe olteni, cu pâine şi sare. Se duse apoi cu-o delegaţie până-n satul gorjean și, după două săptămâni încheiate, se-ntoarse acasă, peste Prut, cu vorba oltenească. Ce-mi veni cu istoria asta, acum? Păi vreau să vă dau o rețetă… din Basarabia. „Șubă” sau Salata cu scrumbie afumată.

Ai trebuință de o scrumbie marinată, 2 cartofi, 2 morcovi, 400 g sfeclă roșie, 2 cepe, o cană de maioneză (sau mai mult, după gust), 4-5 linguri de iaurt (după gust), măsline (negre sau verzi), un ou fiert tare, boabe de mazare (dacă vă plac), oțet, sare și piper, pătrunjel verde, ceapă verde (facultativ).

Cum se procedează. De seara, se fierb cartofii în coajă și se lasă la răcită. Scrumbia se curăță și se taie cubulețe sau fâșii subțiri Ceapa se toacă se pune într-un castron cu foarte puțin oțet, în care se adaugă și scrumbia și se lasă să se marineze până a doua zi.

A doua zi se scurg ușor ceapa și scrumbia, se presară piper și se drege de acreală. Cartofii se curăță și se dau pe răzătoarea mare, pe un platou. Peste cartofi se montează peștele cu ceapă. Vin apoi, la rând, straturi-straturi, morcovii rași, sfecla, maioneza.

Se ornează după imaginație cu măsline verzi sau negre, felii de ou fiert, boabe de mazăre și frunze de pătrunjel sau ceapă verde.

text și foto Simona Lazăr

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion