Ascultă Radio Antena Satelor Live

„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii

Pentru că sunt Floriile și e dezlegare la pește, nu avem cum trece peste această zi fără o rețetă la temă. Azi, anume pentru voi, un „peștișor de aur”, care să vă împlinească dorințele!

„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii

Articol de Simona Lazăr, 09 Aprilie 2023, 04:34

Nu știu cum se face dar, auzind vorbindu-se olteneşte, gândul îmi fuge imediat la prietenul Ion Cernei, jurnalist basarabean şi un pătimaş căutator al adevărulu. Pe vremea podurilor de flori, o localitate din Basarabia, numită Ţânţăreni, se-nfrăţi cu un Ţânţăreni din Gorj.

Ion al nostru îi primi, alături de ai lui, pe olteni, cu pâine şi sare. Se duse apoi cu-o delegaţie până-n satul gorjean și, după două săptămâni încheiate, se-ntoarse acasă, peste Prut, cu vorba oltenească. Ce-mi veni cu istoria asta, acum? Păi vreau să vă dau o rețetă… din Basarabia. „Șubă” sau Salata cu scrumbie afumată.

Ai trebuință de o scrumbie marinată, 2 cartofi, 2 morcovi, 400 g sfeclă roșie, 2 cepe, o cană de maioneză (sau mai mult, după gust), 4-5 linguri de iaurt (după gust), măsline (negre sau verzi), un ou fiert tare, boabe de mazare (dacă vă plac), oțet, sare și piper, pătrunjel verde, ceapă verde (facultativ).

Cum se procedează. De seara, se fierb cartofii în coajă și se lasă la răcită. Scrumbia se curăță și se taie cubulețe sau fâșii subțiri Ceapa se toacă se pune într-un castron cu foarte puțin oțet, în care se adaugă și scrumbia și se lasă să se marineze până a doua zi.

A doua zi se scurg ușor ceapa și scrumbia, se presară piper și se drege de acreală. Cartofii se curăță și se dau pe răzătoarea mare, pe un platou. Peste cartofi se montează peștele cu ceapă. Vin apoi, la rând, straturi-straturi, morcovii rași, sfecla, maioneza.

Se ornează după imaginație cu măsline verzi sau negre, felii de ou fiert, boabe de mazăre și frunze de pătrunjel sau ceapă verde.

text și foto Simona Lazăr

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2023, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2023, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 13 Aprilie 2023, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Reteta zilei 11 Aprilie 2023, 22:09

Borș cu fasole albă (rețetă de post)

În Postul Mare al Paștilor, creștinii se învrednicesc să se abțina de la consumarea anumitor alimente, precum carnea, ouăle,...

Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)
Reteta zilei 10 Aprilie 2023, 07:31

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)

A șaptea etapă din Postul Paștilor, Săptămâna Mare, ar putea fi la fel de bine numită și Săptămâna Neagră, pentru că este –...

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)
Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)
Reteta zilei 07 Aprilie 2023, 04:33

Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)

Retete romanesti de post! Știu bine că asta vreți să aflați de la mine! Și-am brodit rubrica de astăzi tocmai pe acest gând:...

Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)
Supă de pătlăgele roșii cu orez (rețeta lui Bacalbașa)
Reteta zilei 05 Aprilie 2023, 07:55

Supă de pătlăgele roșii cu orez (rețeta lui Bacalbașa)

Cine îşi mai aminteşte de supa de trahana (o zeamă de carne în care se adaugă paste mărunte pregătite dintr-un aluat din...

Supă de pătlăgele roșii cu orez (rețeta lui Bacalbașa)