Ascultă Radio Antena Satelor Live

„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii

Pentru că sunt Floriile și e dezlegare la pește, nu avem cum trece peste această zi fără o rețetă la temă. Azi, anume pentru voi, un „peștișor de aur”, care să vă împlinească dorințele!

„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii

Articol de Simona Lazăr, 09 Aprilie 2023, 04:34

Nu știu cum se face dar, auzind vorbindu-se olteneşte, gândul îmi fuge imediat la prietenul Ion Cernei, jurnalist basarabean şi un pătimaş căutator al adevărulu. Pe vremea podurilor de flori, o localitate din Basarabia, numită Ţânţăreni, se-nfrăţi cu un Ţânţăreni din Gorj.

Ion al nostru îi primi, alături de ai lui, pe olteni, cu pâine şi sare. Se duse apoi cu-o delegaţie până-n satul gorjean și, după două săptămâni încheiate, se-ntoarse acasă, peste Prut, cu vorba oltenească. Ce-mi veni cu istoria asta, acum? Păi vreau să vă dau o rețetă… din Basarabia. „Șubă” sau Salata cu scrumbie afumată.

Ai trebuință de o scrumbie marinată, 2 cartofi, 2 morcovi, 400 g sfeclă roșie, 2 cepe, o cană de maioneză (sau mai mult, după gust), 4-5 linguri de iaurt (după gust), măsline (negre sau verzi), un ou fiert tare, boabe de mazare (dacă vă plac), oțet, sare și piper, pătrunjel verde, ceapă verde (facultativ).

Cum se procedează. De seara, se fierb cartofii în coajă și se lasă la răcită. Scrumbia se curăță și se taie cubulețe sau fâșii subțiri Ceapa se toacă se pune într-un castron cu foarte puțin oțet, în care se adaugă și scrumbia și se lasă să se marineze până a doua zi.

A doua zi se scurg ușor ceapa și scrumbia, se presară piper și se drege de acreală. Cartofii se curăță și se dau pe răzătoarea mare, pe un platou. Peste cartofi se montează peștele cu ceapă. Vin apoi, la rând, straturi-straturi, morcovii rași, sfecla, maioneza.

Se ornează după imaginație cu măsline verzi sau negre, felii de ou fiert, boabe de mazăre și frunze de pătrunjel sau ceapă verde.

text și foto Simona Lazăr

Rețeta zilei - Crochete de carne
Reteta zilei 26 Noiembrie 2023, 20:40

Rețeta zilei - Crochete de carne

Pregătite din carne slabă - de pasăre sau de vită - aceste crochete pot fi aduse pe masă atât ca antreu, cât și ca fel...

Rețeta zilei - Crochete de carne
Rețeta zilei - Salată din fructe de iarnă
Reteta zilei 24 Noiembrie 2023, 20:49

Rețeta zilei - Salată din fructe de iarnă

Fructe confiate, fructe exotice, fructe din compot... Toate sunt numai bune pentru o saltă „de iarnă”, în stil „macedoine”.

Rețeta zilei - Salată din fructe de iarnă
Rețeta zilei - Supă-cremă de salată
Reteta zilei 22 Noiembrie 2023, 20:55

Rețeta zilei - Supă-cremă de salată

Credeai că din salată verde nu poți să faci altceva decât... salată? Ei bine, frunzele mari, verzi și cu gust ușor sălciu,...

Rețeta zilei - Supă-cremă de salată
Crap la cuptor
Reteta zilei 21 Noiembrie 2023, 20:46

Crap la cuptor

Pentru dezlegările la pește din acest post al Crăciunului, iată o rețetă care să vă fie de folos!

Crap la cuptor
Vărzoică: Plăcintă cu varză murată - reţetă veche
Reteta zilei 21 Noiembrie 2023, 12:21

Vărzoică: Plăcintă cu varză murată - reţetă veche

Plăcinta cu varză murată este o variantă grozavă pentru iarnă şi are un gust excelent. Reţeta este ca a bunicii şi are...

Vărzoică: Plăcintă cu varză murată - reţetă veche
Biscuiți din fulgi de ovăz
Reteta zilei 18 Noiembrie 2023, 21:08

Biscuiți din fulgi de ovăz

Fulgii de ovăz nu se mănâncă doar cu lapte! Ei pot fi ingredientul de bază pentru un preparat mai complex, cum ar fi...

Biscuiți din fulgi de ovăz
Rețeta zilei - Friptură dietetică
Reteta zilei 16 Noiembrie 2023, 21:04

Rețeta zilei - Friptură dietetică

Ești la dietă, dar vrei să mănânci o bucată savuroasă de friptură? Iată aici o rețetă care sigur o să îți placă.

Rețeta zilei - Friptură dietetică
Rețeta zilei - Supă de praz
Reteta zilei 06 Noiembrie 2023, 20:25

Rețeta zilei - Supă de praz

Trufanda pe final de primăvară, în putere toată vara și-n prima jumătate a toamnei, prazul este o legumă care are șansa de a...

Rețeta zilei - Supă de praz