Ascultă Radio Antena Satelor Live

Supă de găină cu tăiţei de casă, ca la Rimetea

La Rimetea, activitatea muzeistică este veche de mai bine de o jumătate de secol. In 1952 s-a deschis Muzeului de Etnografie, cu sprijinul Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

25 Noiembrie 2015, 07:54

Colecţia de exponate reflectă, in general, ocupaţiile locuitorilor din zonă, de la minerit, metalurgie la prelucrarea lemnului. Mai sunt de asemenea exponate care vorbesc despre universul casnic. Ne-au atras atenţia vasele de lut, cu măner, care se aşezau dedesubtul ţepuşei pe care se făcea carnea la rotisor (pentru a strănge "sucul cărnii", care apoi, deglasat, era folosit pentru pregătirea unor sosuri), ca şi oalele mari din lut, cu capac şi măner, folosite pentru a pregăti diverse fierturi sau tocane, la cuptor.

Vasele de ceramică nu sunt insă de producţie locală, ele fiind aduse de rimeteni in urma unui troc făcut pentru produsele lor din lemn sau fier. Rețeta pe care v-o propun nu poate fi fixată exact în timp și e sigur că toate cele trei etnii legate de istoria locului și-au însușit-o. Pot spune că e „ungurească” doar pentru că eu am aflat-o de la Dna Lakatos Susana.

Se pune la fiert in apă rece zarzavat foarte mult: morcov, pătrunjel, ţelină, ceapă, cartofi, piper boabe, un căţel (sau doi) de usturoi. Găina se tranşează şi se pune şi ea la fiert, impreună cu zarzavatul (dacă găina e mai bătrănă, se fierbe puţin inainte). După ce au fiert bine şi carnea, şi zarzavatul, se strecoară şi in această supă se pun tăiţeii de casă, pregătiţi dinainte. Se mănăncă supa cu tăiţei, pentru că din carne se prepară ulterior felul principal al mesei.

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști