Ascultă Radio Antena Satelor Live

Supă de pătlăgele roșii cu orez (rețeta lui Bacalbașa)

Cine îşi mai aminteşte de supa de trahana (o zeamă de carne în care se adaugă paste mărunte pregătite dintr-un aluat din făină cu ouă), despre care se spune că este atât de veche, încât obişnuiau să o prepare chiar şi tracii? În altă reţetă, supa era îmbogăţită cu găluşte din... raci (un amestec de grăsime de la rinichii de vacă, ou, pătrunjel, făină, miez de pâine, cozi de raci şi condimente).

Supă de pătlăgele roșii cu orez (rețeta lui Bacalbașa)
Foto: https://pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 05 Aprilie 2023, 07:55

Consistenta supă de piure de cartofi cu smântână era aromată cu praz, usturoi şi dreasă cu lapte sau smântână dublă. Dar să gătim o supă mai de dincoace, de după descoperirea Americii de către Columb și aducerea pătlăgelelor roșii pe continentul european, rețetă pe care o regăsim și în Dictatura gastronomică a lui Constantin Bacalbașa.

Supă de pătlăgele roşii cu orez
Această supă se face fie cu zeamă de carne, fie de regim, numai în apă. Iei o cantitate mică de zeamă sau de apă şi fierbi în ea atâtea pătlăgele după cum doreşti să fie supa, mai deasă ori mai limpede. Când pieliţa de pe pătlăgele se ridică uşor, acestea sunt fierte şi atunci le treci prin sită. În unt, rumeneşti o cantitate de ceapă şi o treci prin sită şi pe aceasta. În altă parte, prăjeşti orezul destinat supei, pe care l-ai ţinut una-două ore în apă, spre a se muia. În zeama de carne sau în apa destinată supei, torni piureaua de pătlăgele, ceapa, orezul ca şi zeama sau apa în care au fiert pătlăgelele, precum şi untul în care ai prăjit ceapa. Adaugi o frunză de leuştean şi alta de ţelină. Sărezi şi laşi să fiarbă până ce orezul este gata. Adaugi şi puţin zahăr, după cum vrei să fie supa de dulce sau de acră. Unii pun şi un rântaş de făină făcut în untul în care s-a prăjit ceapa. Chestie de gust.

Rețetă din volumul „Dictatura gastronomică” de Constantin Bacalbașa, editura Cartex 2009, adnotată de Simona Lazăr

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion