Ascultă Radio Antena Satelor Live

Supă de pătlăgele roșii cu orez (rețeta lui Bacalbașa)

Cine îşi mai aminteşte de supa de trahana (o zeamă de carne în care se adaugă paste mărunte pregătite dintr-un aluat din făină cu ouă), despre care se spune că este atât de veche, încât obişnuiau să o prepare chiar şi tracii? În altă reţetă, supa era îmbogăţită cu găluşte din... raci (un amestec de grăsime de la rinichii de vacă, ou, pătrunjel, făină, miez de pâine, cozi de raci şi condimente).

Supă de pătlăgele roșii cu orez (rețeta lui Bacalbașa)
Foto: https://pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 05 Aprilie 2023, 07:55

Consistenta supă de piure de cartofi cu smântână era aromată cu praz, usturoi şi dreasă cu lapte sau smântână dublă. Dar să gătim o supă mai de dincoace, de după descoperirea Americii de către Columb și aducerea pătlăgelelor roșii pe continentul european, rețetă pe care o regăsim și în Dictatura gastronomică a lui Constantin Bacalbașa.

Supă de pătlăgele roşii cu orez
Această supă se face fie cu zeamă de carne, fie de regim, numai în apă. Iei o cantitate mică de zeamă sau de apă şi fierbi în ea atâtea pătlăgele după cum doreşti să fie supa, mai deasă ori mai limpede. Când pieliţa de pe pătlăgele se ridică uşor, acestea sunt fierte şi atunci le treci prin sită. În unt, rumeneşti o cantitate de ceapă şi o treci prin sită şi pe aceasta. În altă parte, prăjeşti orezul destinat supei, pe care l-ai ţinut una-două ore în apă, spre a se muia. În zeama de carne sau în apa destinată supei, torni piureaua de pătlăgele, ceapa, orezul ca şi zeama sau apa în care au fiert pătlăgelele, precum şi untul în care ai prăjit ceapa. Adaugi o frunză de leuştean şi alta de ţelină. Sărezi şi laşi să fiarbă până ce orezul este gata. Adaugi şi puţin zahăr, după cum vrei să fie supa de dulce sau de acră. Unii pun şi un rântaş de făină făcut în untul în care s-a prăjit ceapa. Chestie de gust.

Rețetă din volumul „Dictatura gastronomică” de Constantin Bacalbașa, editura Cartex 2009, adnotată de Simona Lazăr

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști